Gazdaság

Borulátóbb Kopint-Tárki

A korábban előrejelzettnél rosszabb mutatókkal, gyengébb növekedéssel és magasabb inflációval számol a Kopint-Tárki legfrissebb elemzésében.

Az idei GDP-előrejelzését a korábbi 2 százalékról 1,5 százalékra, a jövő évit pedig 3,2 százalékról 2,5 százalékra módosította a Kopint-Tárki Zrt., miközben inflációs prognózisát 2007-re 7,7 százalékról 8 százalékra, 2008-ra 4,5 százalékról 5,2 százalékra emelte – közölte Palócz Éva vezérigazgató sajtótájékoztatón.

A 2006-ban kezdődőtt költségvetési kiigazítási csomag kedvező hatásaként a vártnál is gyorsabban csökken a GDP-arányos államháztartási hiány: 2007-ben a kitűzött 6,8 százalékkal szemben 6,2-6,3 százalék lesz, ugyanakkor a kedvezőtlen makrogazdasági hatások is nagyobbak – jelezte Palócz Éva. Egyrészt a vártnál is nagyobb lesz a növekedési áldozat, s az árak is jobban elszabadulnak.

Stagnáló beruházások

A kellemetlen meglepetések közé sorolta a vezérigazgató a beruházások alakulását is, hiszen az állami beruházások várt visszaesését nem ellensúlyozta a magánberuházások felfutása, így 2007 egészében vagy egyszázalékos növekedés, vagy stagnálás várható. A multinacionális cégek kedvezőbb gazdasági környezetre várnak, ráadásul a régió több országában kedvezőbbek az adózási feltételek, és vonzóbb az üzleti környezet is, ezért jövőre sem várható a beruházások 3 százaléknál gyorsabb üteme – elemezte a helyzetet a vezérigazgató.

Elköltött többletbevétel

Noha 2007-ben a GDP-arányos eredményszemléletű államháztartási hiány a konvergenciaprogramban megjelölt 6,8 százaléknál kisebb, 6,2-6,3 százalék lesz, „csalódást okozott a költségvetés”, mivel az év utolsó harmadában a beérkező többletbevételeket elköltötték – tért vissza az államháztartás témájára Palócz Éva. A Kopint-Tárki számításai szerint a tervezettnél 350 milliárd forinttal nagyobb összeg áll majd a költségvetés kiadási oldalán – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik