Gazdaság

Paradicsommal tiltakoznak a génmódosítás ellen

Ismét megkezdte a génmanipulált termékek elleni országos aláírásgyűjtését a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz). A zöldek egy óriási felfújható paradicsom köré gyűlve igyekeznek meggyőzni az embereket a génmanipulált élelmiszerek káros ökológiai és gazdasági hatásairól.

Fidrich Róbert, a zöldszervezet programvezetője az MTI-nek elmondta: az MTSZ az aláírásokkal a lehető legtöbb magyarországi önkormányzatnál azt akarja kikényszeríteni, hogy nyilvánítsák „génmentessé” településük környékét. A zöldszervezet tavaly áprilisban tartott első akciósorozatával 3500 aláírást gyűjtött, amit számos önkormányzathoz eljuttattak nyomásgyakorlásként. A programvezető beszámolt arról, hogy eddig 34, többnyire kisebb település hozott ilyen határozatot, sőt a teljes nyugat-dunántúli régió is génmanipuláció-mentességet hirdetett, és a szervezet
Paradicsommal tiltakoznak a génmódosítás ellen 1

Az óriási felfújható paradicsom (fotó:MTI)

tudomása szerint március folyamán még két település és egy régió hoz ilyen döntést.

A génmentes övezetekben tilos a génkezelt vetőmagok és takarmányok használata, és nem megengedett az azokból készült élelmiszerek és más feldolgozott élelmiszerek forgalmazása sem – mondta a szakember. Az Európai Unióban már 4500 település és 173 régió hirdetett génmentességet. Fidrich Róbert szerint ez jogilag kevésbé, ám politikai szimbólumként annál inkább hatékony eszköz lehet ahhoz, hogy az Európai Bizottság ne tudja rákényszeríteni egyik tagországra sem a „génpiszkált” növényeket, termékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik