Élet-Stílus

Eladták a Szigetet

Az econet.hu leányvállalata, az EST Media Group Kft. mintegy ötmilliárd forintért megvette a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-t. A vételárat akkor adják át az új tulajdonosok, ha jövőre valóban megrendezik a Szigetet. Gerendai Károly az FN-nek elmondta: az adásvétel biztosíthatja, hogy a rendezvény versenyképes legyen a multikkal szemben.

A adásvételi szerződés nem határoz meg konkrét összeget, hanem annál nagyobb vételárat biztosít az eladónak, minél erőteljesebben növeli a működési eredményét a Sziget Kft. – derül ki az econet.hu közleményéből. Az eladó ennek megfelelően akkor jut a lehető legmagasabb (5 részletben fizetendő) vételárhoz, azaz összesen 4,95 milliárd forinthoz, ha a cég a 2011. évben már 600 millió forint, az azt megelőző 3 évben pedig összesítve majd 1 milliárd forint működési eredményt termel.

A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. eladója, a Gerendai Károly és Takács Gábor által létrehozott Szigerta Invest Kft. jelenleg a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. 85 százalékos részesedésének tulajdonosa. A 15 százalékos kisebbségi részt 2008. április 15-ig fogja a kisebbségi tulajdonostól megvásárolni.

Gerendai marad

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda résztulajdonosa és a Sziget Fesztivál főszervezője a FigyelőNetnek elmondta, hogy a tulajdonosi változás a menedzsment számára semmilyen lényeges különbséget nem jelent. Az elkövetkező öt évben változatlan formában folytatják a munkát, azt követően pedig Gerendaiék dönthetnek arról, hogy kívánják-e tovább vinni a programszervezést. A főszervező a tulajdonrészének eladásáról hozott döntését egyrészt azzal indokolta, hogy tisztességes összeget ajánlottak érte, másrészt hogy a további fejlődés lehetőségét az ügylet teszi lehetővé.


Eladták a Szigetet 1

Az idei sártenger ellenére is várhatóan 3,4 milliárd forint lesz az árbevétel (Fotó: Horváth Viktória)



A Pesti Est, a radiocafé 98.6 és a Sziget egy kézben egymást erősítheti. Erre Gerendai szerint azért van egyre nagyobb szükség, mert a régióban már megjelentek olyan multinacionális koncertszervezők, akik veszélyes versenytársak lehetnek. Szlovákiában már megvettek egy fesztivált, Romániában pedig elindítottak egyet. A régiós térnyerés stratégiájával egybecseng, hogy az econet.hu közleményében az Erdélyben szervezett Félsziget-fesztivált jelölték meg iránynak.

Mostanában azonban nemhogy a régiós terjeszkedés, de a magyar megarendezvény helyzete sem áll erős lábakon. Ha az Újpest által indított per során a bíróság megtiltaná a fesztivál szervezését, vagy ha a főváros nem adná meg a közterület-használati engedélyt, akkor Gerendai Károly úgy véli, hogy a kínálkozó helyzetre biztosan lecsapna egy multi, és megpróbálhatná kiszorítani őket. A legnagyobb hazai rendezvény főszervezője szerint egy szomszédos ország fővárosa már hivatalosan is megkereste őket, de egyelőre komolyan még nem gondolkodtak a külföldre költözésen.

Visszakérhetik a pénzt

Az econet.hu közleménye is kitér arra, hogy az elmúlt hetek során a sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott birtokháborítási ügyben fennállhat az elvi esélye annak, hogy a bíróság jogerős ítélete folytán ellehetetlenül a Sziget Fesztivál megrendezése. Ez esetben az EMG elállhat a szerződéstől, és az addig kifizetett vételárat teljes egészében visszakapja.

A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. az elmúlt években rendre növekvő, milliárdos nagyságrendű árbevételt, 150-250 millió forint közötti, számviteli törvény szerinti működési eredményt és 100-200 millió forint közötti adózás előtti eredményt ért el. A cég a 2007. évet az első alkalommal megrendezett Balaton Sound Fesztivál kapcsán eszközölt jelentős mértékű invesztíció és a Sziget Fesztivált sújtó kedvezőtlen időjárási körülmények dacára is várhatóan 3,4 milliárd forint körüli árbevétellel, 150 millió forint körüli, számviteli törvény szerinti működési eredménnyel és 100 millió forint körüli adózás előtti eredménnyel fogja zárni. A felosztásra kerülő eredményből kezdeti tulajdoni aránya (26 százalék) szerint az EST Media Group Kft. is részesülni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik