Élet-Stílus

2012-től megszűnik az analóg műsorszórás

Az Európai Bizottság 2012 elejét javasolja a műsorszórás analógról digitálisra való végső átállásának európai uniós határidejéül - jelentette be az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) közigazgatási államtitkára csütörtökön Brüsszelben.

Jambrik Mihály, az európai uniós tagországok távközlési ügyekben illetékes minisztereinek ülését követően az MTI-nek elmondta: az ülésen kilenc ország azt jelentette be, hogy 2010-ben szünteti meg az analóg műsorszórást, míg tizenegy ország – köztük Magyarország – 2012-ben jelölte meg a beszüntetés időpontját, öt tagállam pedig még nem döntött.

A digitális műsorszórás előnyei a jobb kép- és hangminőség, a kiosztható rádió- és tévécsatornák számának növekedése, illetve a televízión keresztül elérhető információk színvonalának javulása. Ugyanazt a minőséget ráadásul az analógnál kisebb frekvenciatartományban lehet megvalósítani, felszabaduló frekvenciakészlet is keletkezik, ami azért értékes, mert a frekvencia szűkös erőforrás – emlékeztetett Jambrik Mihály.

Napirenden volt a brüsszeli ülésen az i2010 stratégia is, amelynek segítségével az EU szeretné létrehozni az egységes európai információs teret, növelni az ágazatban az innovációra és kutatásokra jutó befektetéseket, illetve befogadóvá tenni az információs társadalmat, vagyis hozzáférhetővé azon rétegek számára, amelyek fizikai lehetőségei korlátozottak vagy félnek hozzányúlni a modern technológiákhoz. Ebbe a kategóriába sorolta Jambrik Mihály a könyvtárak digitalizálásának tervét, illetve azt a magyar programot, amelynek keretében rögzítik és visszakereshetővé teszik a közszolgálati televíziók műsorait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik