Tudomány

Ezeréves geoglifákat tettek tönkre autókkal, motorokkal

Handout / AFP
Handout / AFP

Chile északi részén, Tarapacá régiójában találhatók Alto Barranco geoglifái. Az őslakosok 900 1450 között készítették őket úgy, hogy a sötét felszíni réteg eltávolításával előtűnő világos, alsóbb homokréteg jeleníti meg az ábrákat. Az Atacama Desert Foundation a közelmúltban arról számolt be, hogy térség geoglifái közül több komoly sérülést szenvedett a régészeti emlékeken áthajtó terepjárók és motorok miatt.

Az illegális rallyversenyek és sivatagi kirándulások járművei keresztül-kasul szántják a területet, gyakorlatilag eltüntetve az 1000 éves alkotásokat

– írja az IFLScience. Gyakran rendszám nélkül közlekednek, hogy azonosíthatatlanok maradjanak, illetve a régióban bányászat is folyik, ami nehézgépek és teherautók áthaladásával jár. Hiába hívják fel a figyelmet Alto Barrancoban táblákkal a geoglifákra, a rongálosk gyakoriak, és a régészek szerint a hatóságok nem túl aktívak a régészeti, kulturális értékek védelmében.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Luis Pérez Reyes (@luis_jp_rez_reyes) által megosztott bejegyzés


„A műemlékek megrongálása bűncselekmény, ráadásul nagyon súlyos, mert visszafordíthatatlan károsodásról van szó, nem lehet helyreállítani” – idézi a lap Luis Pérez régészt, az Iquique Regionális Múzeum igazgatóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik