Tudomány

Videó: ismét sarki fény tündökölt Magyarország felett

Olajos Sándor / Időkép
Olajos Sándor / Időkép

Idén 17. alkalommal tűnt fel Magyarország felett a sarki fény – számolt be róla az Időkép. A jelenséget az okozta, hogy újabb erős geomágneses vihar érte el a Földet.

Mint írják, október 7-én már napnyugta után sejthető volt, hogy ismét láthatunk sarki fényt, hiszen több kamera is rózsaszín derengést rögzített az égbolton. Igazán élénken azonban csak este 11 után vált láthatóvá az aurora borealis, amelyről felvételek is készültek.

Többek között, például, a Balaton-parti Fonyódról is látni lehetett az égi tüneményt:

Legutóbb csupán egy nappal korábban, október 6-áról 7-ére virradó éjszaka ragyogott fel a sarki fény hazánkban, amelyről szintén készültek videók. Akkor este 11 óra után tűntek fel a rózsaszínű fények, de a legerőteljesebben hajnali fél 2 környékén látszódtak.

A sarki fényt az elmúlt két napban jó sokaknak nyílt lehetősége megfigyelni, de azoknak sem kell csüggedniük, akik lemaradtak róla. A Nap ugyanis jelenleg 11 éves ciklusának legaktívabb időszakában van, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben még nagy eséllyel megjelenhet hazánk felett az égi jelenség. Sőt, az észlelési valószínűség a következő 2–3 évben lesz csak a legnagyobb.

Kapcsolódó
Örülhet, aki szeretne még sarki fényt látni Magyarországon
Évtizedek óta nem volt ilyen erős geomágneses vihar, a sarki fények pedig az aktív Nap tevékenység hatására még többször tűnhetnek fel hazánk egén a következő években.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik