Tudomány bbc history

Száz éves lett a legjószívűbb amerikai elnök

Drew Angerer / Getty Images
Drew Angerer / Getty Images
Jimmy Carter hitvallása szerint a két legfontosabb tulajdonság a „szeretet” és a „bátorság”: hogy merjük azokat is szeretni, akik gyűlölnek minket.

A kőkonzervatív, „reakciós” történész, John Lukacs mélyen megvetően nyilatkozott egykor arról, hogy az Amerikai Egyesült Államokban már nemcsak fülsiketítő rockzenét hallgatnak George Gershwin rapszódiái és képregényeket falnak Owen Wister cowboytörténetei helyett, de a dekadencia jelképeként olyan elnök költözhetett be a Fehér Házba, aki úgymond „félérettsége” bizonyítékaként a becenevén hívatta magát. Pedig, ha valaki a farmernadrágos, pulóveres demokrata elnök, Jimmy Carter (1977–1981) Teljes élet című 2015-ös memoárját-füveskönyvét olvassa, nem tud nem arra gondolni, hogy egy ennyire jószívű ember miként lehetett egy szuperhatalom vezetője?

Komolyan fellépett a faji szegregáció ellen

Jimmy Carter azon amerikai populisták közé tartozott, akikről Paár Ádám A populisták (h)ősei című 2020-as könyvét ajánljuk. Georgia korábbi mogyoróültetvényes kormányzója – 1971 és 1975 között vezette a konzervatív, déli államot, ahol az Elfújta a szél (1936) is játszódik – erkölcsi megújulást hirdetett, magát a mindkét oldali politikai elitekkel szemben pozícionálta, gyors felemelkedése válságtermék volt. A 20. század egyetlen igazi „mélydéli” elnökeként (Lyndon Johnson hazája, Texas, egy külön világ, nem „mélydéli” állam) a perifériáról nevezett be az 1976-os elnökválasztásra, a „kisemberek” különböző csoportjait megszólítva, bár maga nem volt az.

Diana Walker / Getty Images Jimmy Carter amerikai elnök beszédet mond a Függetlenség Napja alkalmából rendezett városházi gyűlésen a Merced Community College-ban, Mercedben, Kaliforniában, 1980. július 4-én.

Az annapolisi Haditengerészeti Akadémián szerzett nukleáris mérnöki végzettséget (1943–1946), majd atomtengeralattjárón szolgált (1946–1953), így Carter – sok tízmillió amerikaival, köztük Ronald Reagannel ellentétben – nem a Másnap című 1983-as filmet megnézve döbbent rá, hogy milyen következményei lehetnek egy nukleáris háborúnak. Édesapja halála után azonban otthagyta a haditengerészetet, és hazatért, hogy átvegye a családi gazdaság vezetését, amely olyan jól jövedelmezett, hogy idővel milliomossá tette.

Politikai pályája kezdetén fordultak át a déli államok a republikánusok felé a demokratáktól, akik az 1960-as években „rákényszerítették” a polgárjogi reformokat a korábbi rabszolgatartó államokra. Carter kormányzóként fellépett a faji szegregáció ellen: nem tudta le azzal a gesztussal a feladatát, hogy kitette Martin Luther King portréját az atlantai kormányzói épületben, hanem valódi emancipációs tettekként hivatalok sorát bízta az addig diszkriminált feketékre.

Mivel azonban az elnökjelöltséghez nem nélkülözhette a déli „rasszista” szavazatokat, hiába állt ki a polgárjogi mozgalom mellett, kétértelmű kijelentésekkel vadászott a szegregacionista alabamai jelölt, George Wallace szavazóira is, aki 1976-ban is versenybe szállt. Emiatt Cartert „összevissza beszéléssel” vádolták, ahogy azt Avar János dokumentálta a Carter útja a Fehér Házba című 1976-os könyvében, pedig csak jó politikus volt, aki tudta, hogy egy választói koalíció építéséhez más-más arcot kell mutatni az eltérő szavazói csoportoknak. A kampányoló Carterben

a precíz mérnökember találkozott a született politikai tehetséggel: az első elnökjelölt volt, akinek a kampánya során számítógépeket használtak, adatbázisokkal, az előző választások eredményeivel, a legapróbb részletekre lebontva.

Carter így tudta, hogy konkrétan hova kell elmenni, kikkel kell kezet fogni, mert igazi populistaként azért a kézfogásban hitt – mint egy későbbi, szintén becenevén politizáló utódja, Bill Clinton is.

PhotoQuest / Getty Images Jimmy Carter a mogyorófarmján, Plains, Georgia, 1976-ban.

Demokraták és republikánusok ellenében

Az 1976-os választás különös volt abból a szempontból, hogy a krízisek sora – vietnámi vereség, Watergate-botrány, az olajválság miatt elszabaduló energiaárak, amelyek nemcsak inflációhoz vezettek, de az autóipart telibe kapva munkanélküliséget is okoztak – miatt nem volt kérdés a Nixon helyére lépő karizmátlan republikánus elnök, Gerald Ford (1974–1977) bukása. Ekképp a demokrata elnökjelölt-jelölő konvenció gyakorlatilag már a Fehér Ház következő lakóját is megválasztotta.

A kampányát már 1974 decemberében megkezdő Carter mélyen hívő baptistaként teljesen idegenül hatott a korabeli liberális demokraták között, bár nem volt fundamentalista, és nézeteit – a vallásos republikánusokkal szemben – nem akarta ráerőszakolni másokra. Keresztényként tiszta szívéből ellenezte az abortuszt, de mégse akarta törvényileg betiltani a terhesség-megszakítást, így egy máig megosztó kérdésben egyszerre foglalt el konzervatív és liberális álláspontot. Azért sem indult előnyös pozícióból, mert vidéki politikusként híján volt az országos médiakapcsolatoknak, rossz volt a sajtója.

Minden sutább mondatából cikket írtak még a demokrata újságírók is, előszeretettel élcelődtek a mogyoróültetvényes politikuson, bár az valóban vígjátékba illő, hogy „Földimogyoró 1”-nek nevezte el a repülőgépét. Helyzetét azzal se könnyítette a pártjában, hogy nemcsak a republikánus, de a demokrata politikusokat is támadta – mint kiderült, a kiábrándult, elitellenes hangulatban épp ez lett a siker receptje. Hiszen egy demokratikus választáson egy melósnak épp úgy egy szavazata van, mint egy milliárdosnak – csak az előbbiek többen vannak.

A Demokrata Párt „nagykutya” vezetői az „ABC” (Anyone But Carter) mottó jegyében teljesen ellene tettek az 1976-os előválasztáson, de a favorizált demokrata jelölteknek sorra be kellett dobni a törülközőt az „új ember”, Jimmy Carter váratlan népszerűsége miatt, akit rocksztárok támogattak és nem Wall Street-i bankárok. Elsőként a politoxikomán gonzóújságíró, Hunter S. Thompson – a Félelem és reszketés Las Vegasban szerzője – állt ki mellette a Rolling Stone magazinban. A Carter-divathullám ellenére a Demokrata Párt egészen a nyári elnökjelölő konvencióig próbálkozott újabb jelöltekkel (például elővették a korábbi űrhajóst, immár ohiói szenátor John Glennt is), csak hogy a párt vezetőinek ne kelljen beállni az őket támadó déli populista mögé.

Majd további konfliktushoz vezetett, hogy a győztes Carter az országos demokrata kampányba is magával vitte a vidéki bizalmi embereit. A szokatlan szociokulturális környezetből érkező Carterről akkor se szállt le a demokrata párti média, amikor már a republikánus elnökjelöltet kellett volna támadnia, így Carter népszerűségét részben a „baráti sajtó” erodálta a novemberi választásig. Végül csak minimálisan győzte le Ford elnököt, aki pedig annyira nem bízott a sikerében, hogy a választási eredményt meg se várva aludni ment.

Kompromisszumos, emberi külpolitika

A Carter-elnökség elsősorban a külpolitikája miatt jelentős: Jimmy Carter emberi jogi alapokra akarta helyezni az amerikai diplomáciát. Nemzetbiztonsági tanácsadójának a lengyel emigráns biztonságpolitikai „héját”, Zbigniew Brezinskit választotta, aki szakított Henry Kissinger amorális realizmusával, és sokkal harcosabb, szovjetellenes politikát vitt. Ebben az 1973-ban életre hívott Trilaterális Bizottság dolgozatai-tanulmányai köszöntek vissza: míg Nixon és Kissinger a kommunista Kína felé nyitottak, Brzezinski Japánra épített (a háromszöge harmadik csúcsát alkotó nyugat-európai országok mellett). Antikommunista céljaira felhasználta a katolikus egyházat is: legsikeresebb akciója volt, hogy pápává választatta honfitársát, Karol Wojtyła krakkói érseket (nem véletlen, hogy a II. János Pál elleni 1981-es merényletkísérlet mögött a KGB állt).

HUM Images / Universal Images Group / Getty Images Jimmy Carter és Zbigniew Brzezinski az Air Force One fedélzetén, 1977-ben.

Carter külügyminisztere azonban a „galamb” Cyrus Vance lett, aki a konfrontáció helyett inkább a kompromisszumokban volt érdekelt. 1978. január 6-án ő szolgáltatta vissza a Szent Koronát hazánknak – a magyar antikommunista emigráció éles tiltakozása ellenére –, ami persze nemcsak egyszerű gesztus volt, hanem része a nagyszabású „fellazítási politikának”. A közeledés azonban abbamaradt a Szovjetunió 1979. decemberi afganisztáni bevonulásával, amelyre válaszul az Egyesült Államok bojkottálta az 1980-as moszkvai olimpiát és szankciókkal büntette a Szovjetuniót – illetve a gabonaembargó miatt az amerikai farmereket is, akik így nem tudták ott értékesíteni a terményeiket.

A koronánk sorsánál persze összehasonlíthatatlanul nagyobb jelentősége volt a Panama-csatorna visszaadásának (végül 1999-ben lett újra Panama része), amit Amerika történetének „legdrágább” szenátusi szavazása előzött meg, mivel minden szenátor kért a jóváhagyásért cserébe valamit a saját államának. Jimmy Carter legnagyobb diplomáciai eredményeként azonban az 1978. szeptember 17-i Camp David-i egyezményt tarthatjuk számon, amellyel Egyiptom és Izrael nagy lépést tettek a közel-keleti béke felé. Menáhém Begín izraeli miniszterelnök és Anvar Szádát egyiptomi vezető többször is ott akarták hagyni a vidéki elnöki rezidencián zajló tárgyalásokat, de a legválságosabb pillanatokban a békét őszintén óhajtó, nyílt és becsületes Carter szinte kézen fogta őket, hogy aztán az indián nyári lomberdőben nagyokat sétálva győzködje a szereplőket.

Carter hitvallása szerint a két legfontosabb tulajdonság a „szeretet” és a „bátorság”: hogy merjük azokat is szeretni, akik gyűlölnek minket.

Sajnos a közel-keleti szélsőségesek nem tolerálták a béketörekvést, és 1981-ben merénylet végzett az Izraellel kiegyező egyiptomi elnökkel. Carternek végül a legnehezebb döntését a teheráni túszdráma során kellett meghoznia: miután az elnök menedékjogot adott az iráni forradalmárok elűzte Reza Pahlavi sahnak, Homeini ajatollah hívei 1979. november 4-én elfoglalták az amerikai nagykövetséget és túszul ejtették annak dolgozóit. A békés elnök hosszas vívódás és önmarcangolás után, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsát is meglepve, végül úgy döntött, hogy a Chuck Norris Delta Force-filmjeiből ismert elitkommandósokat parancsolja Iránba a túszok kiszabadítására. Az 1980. április 24-i „Saskarom” hadművelet azonban csúfos kudarcot vallott egy sor szerencsétlen véletlen folytán – nem várt sivatagi homokvihar, a helikopterek meghibásodása, pilóták hibái és a gépek összeütközése –, amelyekről nem Carter tehetett, de innentől menthetetlenül „gyenge elnöknek” tűnt.

Őszinte beszéd

Szinte semmi esélye nem maradt a nagyon idős (a maga 69 évével akkor még annak számított), de lendületes és sármos Ronald Reagannel szemben, aki tudta, mire van szüksége krízis idején az amerikaiaknak: bombasztikus víziókra, és nem olyan borúlátó prédikációra, mint amilyennel Carter az iráni forradalmat követő második olajválság idején sokkolt.

Történelmünk fordulópontjához értünk. Túl sokan tértek a telhetetlenség és a mértéktelen fogyasztás útjára. Az embert immár nem aszerint ítélik meg, amit tesz, hanem aszerint, amije van. Ez nem boldog és biztató üzenet, de igaz

– megrendítő volt, amikor Jimmy Carter az amerikai tévénézők szemébe mondta ezt 1979 nyarán. A megválasztásakor még vidám fickó, aki mindig úgy vigyorgott, mint egy keresztény kártyás, aki négy ászt tart a kezében, az olajárrobbanással és kétszámjegyű inflációval súlyosbított gazdasági válságban elkomorodva arra figyelmeztetett, mindennek meg kell változnia ahhoz, hogy minden a régiben maradjon, de a benzinzabáló autók lecserélését lelki megújulásnak kell megelőznie.

Az őszinte beszéd politikai kataklizmához vezetett: Carter népszerűsége végzetesen bezuhant (ami miatt még a párton belül is kihívója akadt Edward „Ted” Kennedy szenátor személyében), és 1980 novemberében Cartert elsöpörte Reagan azzal a neokonzervatív programmal, hogy a válságból nem a takarékosság, hanem a még több fogyasztás rántja ki Amerikát. A világot pedig nem a felebaráti szolidaritás, hanem a kíméletlen verseny teszi jobbá – hirdették a republikánusok –, úgyhogy csak ne tépelődjenek az amerikaiak, a problémát ne magukban, hanem a külvilágban keressék, és azok megoldását bízzák rá a tengerészgyalogosokra. Jimmy Carter elnöksége így úgy végezte, mint a Reagan alatt kidobott fehér házi napelemek, amelyeket a környezetvédő demokrata elnök szereltetett fel. Azóta tudják a kampányszakemberek, mennyire vevők a szavazók arra, ha valaki a fogyasztás visszafogásával kampányol, igazi rezsicsökkentésként.

Alex Brandon / Pool / Getty Images Jimmy Carter volt elnök távozik a volt first lady, Rosalynn Carter temetési szertartása után a Maranatha baptista templomban a Georgia állambeli Plainsben 2023. november 29-én.

Carter bukásával egy alulértékelt elnököt vesztett az Egyesült Államok, de egy kiváló exelnököt nyert az emberiség, aki aztán konfliktusok sorában közvetített. Emberi jogi, társadalompolitikai és környezetvédelmi törekvései képviseletére 1982-ben megalapította a máig működő Carter Centert, és a világ minden pontján feltűnt, amíg egészsége engedte: 1996-ban Magyarországon is járt, Vácon épített házakat a Habitat for Humanity programjában. 2002-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki, és még 100. életévében is közleményekben ismerteti humánus álláspontját közéleti kérdésekben – nagy szerencsénkre, mert mindig érdemes odafigyelni a valaha volt legjószívűbb amerikai elnökre.

A cikk szerzője Csunderlik Péter történész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik