Új, kullancsok által terjesztett vírust találtak

A kórokozó potenciálisan az idegrendszert is károsíthatja.

Egy friss tanulmányban egy korábban ismeretlen, kullancsok által terjesztett vírust mutatnak be – írja a Live Science. A Kínában felfedezett kórokozó képes emberekre is átterjedni, bizonyos esetekben idegrendszeri betegséget idézve elő.

A wetland vírusnak (WELV) nevezett vírust egy, 2019 júniusában Csincsouban kezelt kórházi páciensnél mutatták ki először. A 61 éves férfinél láz, fejfájás és hányás jelentkezett körülbelül öt nappal azután, hogy meglátogatott egy parkot egy nagy kiterjedésű vizes élőhelyen Belső-Mongóliában. A területen kullancsok csípték meg, az antibiotikumok nem enyhítették a tüneteit, ami arra utalt, hogy nem baktérium fertőzte meg.

A férfi vérének DNS és RNS alapú vizsgálata során egy, korábban nem látott orthoreovírust észleltek nála. Az orthoreovírusok csoportjába számos, kullancsok által hordozott kórokozó tartozik, többek között a krími-kongói vérzéses lázért felelős vírus.

A WELV-t korábban sem állatokban, sem emberekben nem mutatták ki. A 2019-i észlelés után a szakértők elkezdték keresni a kórokozót, többek között a férfi által felkeresett területen.

A csapat mintegy 14 ezer kullancsot gyűjtött be, a példányok 2 százalékánál, összesen öt fajnál detektálták a vírust. A leggyakoribb hordozó a Haemaphysalis concinna volt, de néhány juhban, lóban, sertésben és rágcsálóban is megtalálták. Kutyákban és szarvasmarhákban nem mutatták ki, bizonyos egyedek azonban hordoztak antitesteket, ami arra utal, hogy immunrendszerük valamikor találkozott a vírussal.

A kutatók látszólag egészséges erdészeket is bevontak, 640 mintából 12-nél fedeztek fel antitesteket. Emellett északkelet-kínai kórházak pácienseinek mintáit is elemezték, a teszt 20 esetben lett pozitív.

A WELV-fertőzötteknél láz, szédülés, fejfájás, rossz közérzet, hátfájás, hányinger, hányás és hasmenés jelentkezett, több betegnél pedig szövetkárosodásra és véralvadásra utaló jelekre bukkantak.

Az egyik beteg kómába esett, a páciens agyát és gerincvelőjét körülvevő folyadékban magas volt a fehérvérsejtek koncentrációja, ami fertőzést sejtet. Szerencsére a kezelés sikeres volt, és a beteget végül hazaengedték.

Amikor a kórokozót laboratóriumi egereknek adták be, több esetben halálos, például az agyat érintő fertőzés alakult ki. A szakértők úgy vélik, hogy a WELV akár az idegrendszert is megtámadhatja.