Tudomány az élet nagy kérdései

Tényleg őszintébbek az emberek részegen?

The Good Brigade / Getty Images
The Good Brigade / Getty Images

In vino veritas, vagyis borban az igazság

– ez csak egyike azoknak a régi mondásoknak, amelyek azt az elképzelést erősítik, hogy az alkohol egyfajta igazságszérum. Hasonló idézetek az ókori Görögországból is fennmaradtak, de felmerül a kérdés, hogy a modern tudomány megerősíti-e ezt az elképzelést, írja a LiveScience.

Aaron White, az amerikai alkoholizmussal foglalkozó intézet, a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism’s Epidemiology and Biometry központ vezetője szerint a jelenlegi ismeretek szerint az alkohol nagyobb valószínűséggel mondatja ki velünk azt, amit gondolunk, és bár ez könnyen lehet az igazság is, nem törvényszerűség. Egy a Clinical Psychological Science folyóiratban megjelent 2017-es tanulmány azt vizsgálta, hogyan változott a résztvevők személyisége, miután annyi alkoholt fogyasztottak, ami az Egyesült Államokban meghaladná a gépjármű vezetéséhez kötött határértéket (0,09 százalékos véralkoholszint).

A külső megfigyelők szerint a résztvevők személyiségében a legnagyobb változás az ivás után az volt, hogy sokkal extrovertáltabbak lettek. Ez azonban ismét csak nem egyenesen arányos az őszinteséggel.

Michael Sayette, a Pittsburghi Egyetem pszichológiaprofesszora szerint az alkoholfogyasztás felerősíti érzelmeinket, így ha kellemes beszélgetésben veszünk részt, hangosabbak, boldogabbak, így akár őszintébbek is lehetünk, ha viszont kellemetlen partnerrel keveredünk beszélgetésbe, az is erős hatással lesz ránk. Sayette szerint tehát helyzetfüggő, hogy mit hoz ki az emberből az alkohol, az viszont univerzális igazság, hogy szélsőségesebbé tesz minket.

Az emberek tehát bár nagyobb valószínűséggel árulnak el titkokat néhány pohár bor elfogyasztása után, valószínűleg olyasmit is kiböknek majd, amit nem gondolnak komolyan, és másnap reggelre megbánják, hogy egyáltalán elhagyta a szájukat. Az alkohol elmére gyakorolt ​​hatásai és az emberek reakciója közötti különbségek miatt tehát nem jelenthető ki egyértelműen, hogy őszintébbek leszünk az alkoholfogyasztástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik