Az 1950-es és 1960-as években jelentősen megnyirbálta a globális banántermést a fuzáriumos hervadásnak nevezett betegség, amely az elmúlt időszakban ismét felütötte a fejét. A tudósok régóta kongatják a vészharangot, ugyanis elmondásuk szerint a kórokozó akár a gyümölcs teljes készletét kipusztíthatja, írja a Futurism.
Ennek elkerülése végett a szakértők több megoldási javaslatot is hoztak az évek során, nemrégiben pedig sikerült megvizsgálni a kórokozó genetikai felépítését, ami komoly áttörést jelenthet a Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A Massachusetts Amherst Egyetem kutatói azt találták, hogy a fuzáriumos hervadás domináns fajtája nem pontosan ugyanaz, mint amely évtizedekkel ezelőtt veszélyeztette a Gros Michel banánt.
A kutatók szerint a nitrogén-monoxid génjeinek kiiktatásával képesek lehetnek megszelídíteni a betegséget. Ez alapvetően egy rendkívül pusztító betegség, ugyanis fertőzés esetén a banántermesztőknek el kell hagyniuk egy szennyezett területet. A betegség mechanizmusának megismerése azonban esélyt ad a probléma megoldására.
A tudósok ugyanakkor figyelmeztettek, hogy ezzel együtt a kórokozó elterjedésének okát is meg kellene szüntetni, amiért a monokultúrás ültetvények a felelősek. Li-Jun Ma vezető kutató szerint ugyanis ha nincs sokféleség a terményben, könnyen a kórokozók célpontjává válhat.