Ezért nem szabad több napig magára hagyni az otthoni cicát

Ha egy macskát több napra magára hagyunk, annak következményei lehetnek.

Nem ritka, hogy egy fesztivál vagy hosszú hétvége miatt egyes macskatartók napokra magukra hagyják cicáikat, ennek viszont súlyos következményei lehetnek az állatokra nézve. A rendelőket leggyakrabban tályogos-fertőzéses esetekkel keresik fel, de kényszerbetegségek is felléphetnek – írja a Cat O Lodge.

Több napig magára hagyott macskát leggyakrabban tályogos-fertőzéses esetekkel és leromlott kondícióval visznek állatorvoshoz. »Mire hazaértünk, ilyen állapotban jött haza«, szokták mondani. Ilyenkor általában több napig tartó antibiotikumos vagy infúziós kezelésre is szükség van

– mondja Gyuricza Ákos, a DogmoVet Állatorvosi Rendelő és Állatpatika állatorvosa.

Hamarosan vége a nyárnak, de a szezon még tart, és az időjárásból kiindulva még az őszi hónapokban is meleg idő lesz. A fesztiválok, hosszú hétvégék, nyaralások alkalmával pedig sokan hajlamosak felügyelet nélkül hagyni cicájukat. Ha egy macskát több napra magára hagy a gazdája, annak számos következménye lehet. Szervi betegségek vagy viselkedésbeli eltérések léphetnek fel. Elfogyhat az ivóvize, de minimum nem lesz már friss, ami miatt az állat nem iszik.

A napokig tartó nem ivás kiszáradáshoz vezethet, illetve rossz hatással van a macskák egyébként is érzékeny vesefunkciójára. A kirakott – például konzerv – táp megromolhat, ami gastrointestinalis következményekkel járhat, úgy mint hányás-hasmenés, de el is fogyhat, a több napos koplalás pedig a macska májműködését érintheti negatívan.

Getty Images

Ahogyan azt Dr. Gyuricza ismerteti, ennek számos negatív következménye lehet az állatra nézve a felsoroltakon túl is. Az állatorvos szerint fontos megemlíteni a kényszerbetegségek megjelenésének esélyét is: a magára hagyott macska sokszor olyan viselkedési formákat mutat, amit azelőtt nem, például a fokozott tisztítása, nyalogatása egy testrészének, amit overgrooming jelenségnek hívnak.

Ennek eredménye a pszichogén alopecina, vagyis hogy a nyalogatott testfelület szőrhiányossá válása.

Kényszertünet közé sorolható a pica, az abnormális étvágy megjelenése, amikor a macska olyan dolgot rág, eszeget, ami egyébként nem táplálék, például fonalat vagy madzagot. Ennek következménye a bélelzáródás lehet, ami életveszélyes állapotot is eredményezhet. Más esetben a macska kaparja-rágja egy adott testrészét, ami kisebesedéshez, elfertőződéshez vezethet. Egy másik abnormális viselkedési forma a magára hagyott, unatkozó macskánál a farokkergetés, farokvégrágás.

Az egyébként kijárós, szabadban is közlekedő macskák esetében kevésbé jellemző a viselkedészavarok kialakulása, hiszen ezen egyedek elfoglalják magukat barangolásuk során. Azonban rájuk más veszélyek leselkednek, így leginkább a különböző eredetű – de leginkább verekedésből származó – sérülések. Ezek több napos elhanyagolása sebfertőződésekhez, gennyes tályogok kialakulásához, visszafordíthatatlan szemkárosodáshoz, valamint az általános állapot leromlásához vezetnek.

Oltás, gyógyszer, ivartalanítás

Az állatorvos szerint a macskatartásnak vannak alapkövetelményei, amit minden tulajdonosnak javasolt betartani saját érdekében és állatai egészségének védelmében is, hogy az megfeleljen a felelős állattartásnak.

A macskák legyenek oltva fertőző betegségek ellen (kombinált oltás), időszakosan külső belső parazita elleni kezelésben részesüljenek (bolha-kullancsirtó, féreghajtó), valamint fontos, hogy legyenek ivartalanítva. Kijárós macskáknál a kezelések gyakrabban szükségesek, valamint esetükben kifejezetten javasolt a veszettség elleni védőoltás is, ami jelenleg csak kutyáknál kötelező.

Többmacskás háztartásokban fontos, hogy elegendő számú alomtálca legyen kihelyezve, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a macskák számánál eggyel több alomtálca legyen kikészítve; ezeket napi szinten szükséges tisztítani. Új egyed befogadásánál mindig tisztázzuk a retrovírusos státuszt is, azaz végeztessünk el a FIV és FeLV teszteket, mielőtt az új macskát a többivel összeengedjük.

Mit lehet tenni?

Ha mégsem akarjuk egyedül hagyni a macskát, hanem magunkkal vinnénk az utazás során, akkor számoljunk azzal, hogy sok cica nem bírja az autózást, ami legtöbbször hányást eredményez. Ez esetben érdemes az utazás előtt hányáscsillapítóval kezelni, bár az otthon beadható tablettás készítmények elérhetősége minimális. Akik mégis úgy döntenek, hogy több napra magukra hagyják kedvencüket, azoknak ajánlott rokont, barátot, szomszédot megbízni, hogy napi szinten nézzen rá a cicára és a minimális gondoskodást végezzék el: adjanak friss vizet és etessék meg.

Ma már elérhetőek modern, lelkiismeretes macskapanziók, ahol kedvencünk minden igényeit kielégítik, ráadásul állandó felügyeletet biztosítanak, sőt ha kell, orvosi ellátás is elérhető. Így a panzióztatás optimális megoldás lehet

– javasolja Dr. Gyuricza Ákos állatorvos.

Kapcsolódó
A cicámat meggyőzte a Tesla okos macskavécéje, engem viszont nem
Több gond volt vele, mint a tízszer olcsóbb hagyományos alomládával.