Tudomány

Villám csapott két emberbe Arizonában

Conrad Villavert / Getty Images
Conrad Villavert / Getty Images

Két emberbe is belecsapott a villám augusztus 12-én, az arizonai Glen Canyon területén – írja az IFLScience.

A Nemzeti Park Szolgálat (NPS) közleménye szerint az érintettek egy 22 és egy 23 éves holland, illetve ausztrál látogató volt, akik a Horseshoe Bend (Patkó-kanyar) területén állva szenvedtek súlyos sérüléseket. Az esetet követően mindkét személyt mentőhelikopter szállította kórházba, állapotukról azóta nem tudni többet.

Az eset nem sokkal délután 4 óra előtt történt egy heves vihar közepette. A hatóságok ezért felszólították a látogatókat, hogy főleg a monszun időszakában, ami Arizonában június közepétől szeptemberig tart, ne legyen senki szabad téren, ha viharfelhőket lát.

A statisztikák szerint évente mintegy 25 millió villámcsapás történik az Egyesült Államok területén, és átlagosan körülbelül 20 ember hal meg ezek következtében. Érdemes észben tartani, hogy a villámok több 27 ezer Celsius-fokos csúcshőmérsékletük is lehet, ami közel ötször melegebb, mint a Nap felszíne. Így tehát nem meglepő, hogy a villámlás komoly károkat okozhat az emberi testben, még ha csupán tized másodpercekig tart is.

Kapcsolódó
Hogyan élheti túl az ember, ha eltalálja egy villám?
A szakértők két műfej segítségével folytattak szimulációkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik