Kincseivel együtt érte a halál a pompeji nőt

Egy férfi és egy nő maradványait fedezték fel Pompejiben, az áldozatok saját hálószobájukban veszthették életüket.

A Vezúv 79-es kitörésének újabb két áldozatára bukkantak Pompejiben – számol be a CBS. A férfit és a nőt feltételezhetően saját hálószobájukban érte a halál, az áldozatok csapdába eshettek, amikor az épület megtelt törmelékkel.

A nő egy ágyon hevert, mellette arany-, ezüst- és bronzérmék, valamint arany fülbevalók, egy pár gyöngy fülbevaló és egyéb ékszerek voltak.

A maradványok a régészeti park Regio IX nevű részén kerültek elő, az elmúlt években erre a területre összpontosítottak a kutatók. A környéken korábban viszonylag kevés feltárás folyt.

Pompeji a világ egyik leghíresebb régészeti lelőhelye, az ókori város lenyűgöző módon konzerválódott a vulkáni anyagban. A becslések alapján a katasztrófában csak Pompejiben mintegy 2000 ember halt meg, a teljes régióban pedig 16 ezer. A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy nemcsak maga a kitörés, hanem földrengés is sújtotta a térséget.

A pompeji ásatások több száz évvel ezelőtt kezdődtek meg, de a szakértők mind a mai napig találnak újabb és újabb leleteket. A helyi maradványok ritka bepillantást engednek a korabeli mindennapokba, a helyszínen még falfirkák is konzerválódtak.

A most megtalált áldozatok egy komplex épületben voltak. A szobát, amelyben a testek hevertek, átmeneti hálóként használhatták, amíg a ház többi részénél építkezés folyt. A férfi és a nő bezárkózhatott a szobába, hogy kivárja a hamueső végét, az otthont azonban elnyelte a vulkáni anyag.

Az áldozatok így nem tudtak kijutni, és végül életüket vesztették. Gabriel Zuchtriegel, a régészeti park igazgatója szerint a felfedezés felbecsülhetetlen értékű antropológiai adatokat szolgáltat a város egykori lakóiról.