Tudomány

Ez okozta a keddi kitörést a Yellowstone Nemzeti Parkban

USGS
USGS
Július 23-án, kedden, helyi idő szerint nem sokkal délelőtt 10 óra előtt egy váratlan hidrotermális kitörés történt a Yellowstone Nemzeti Park területén, az Old Faithful gejzír közelében lévő Biscuit Basin geotermikus mezőn. Forró vízgőz csapott fel több méter magasra, ami mellett kőzetdarabok sokasága zúdult ki, repült ki és hullott le a környező területre. A kitörést egy látogató megörökítette, óriási szerencse, hogy a hírek szerint nem történt sebesülés, mivel a fapallón ekkor több tucat turista volt. Mindez a Yellowstone területén, ami a médiában visszatérően megjelenik, mint egy közelgő hatalmas vulkánkitörés színtere. Nem véletlen, hogy a hír, a filmfelvétel látványa nyomán számtalan rémült reakció, sőt több világvége hangulatú jóslat jelent meg a közösségi oldalakon. A Yellowstone Vulkán Obszervatórium és a Nemzeti Park munkatársai nem győzik megválaszolni a rájuk zúduló kérdéseket és elmondani újra és újra: semmi pánik, ez nem egy vulkánkitörés volt, és nincs semmi arra utaló jel, hogy a Yellowstone térségben ilyen a közeli jövőben bekövetkezne. A hidrotermális kitörések viszont gyakoriak e területen, és ez a mostani csupán egy kisebb ilyen jelenség volt. Dr. Harangi Szabolcs írása a 24.hu-n.

Ha ez nem vulkánkitörés volt, akkor micsoda? Egyáltalán, mit jelent a hidrotermális kitörés? – kérdezik sokan.

A Yellowstone egy hatalmas kaldera vulkán, ami három nagy robbanásos kitörés során jött létre, ebből kettő elérte a szupervulkáni méretet, ami azt jelenti, hogy több mint 1000 köbkilométer térfogatú vulkáni anyag terült szét a felszínen. Ez óriási mennyiség, ilyenkor a több kilométer mélységben lévő magmatározó teteje beszakad, a felszín bezökken, akár több száz méter mélységbe, miközben a környező repedésekből zúdul ki az izzó vulkáni szemcsék és törmelékek, valamint gázok elegye.

A legutolsó ilyen nagy kitörés 630 ezer éve történt. Az ekkor kialakult tál alakú mélyedést, aminek kaldera a neve, később további vulkánkitörések anyaga töltötte ki. Több tucat, többnyire lávaöntő esemény volt itt, a legutolsó mintegy 70 ezer éve történt.

70 ezer éve nem tört ki a Yellowstone, azaz ez egy hosszan szunnyadó vulkán. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen inaktívvá vált volna, továbbra is vannak életjelenségei, sőt a geofizikai kutatások eredményei azt jelzik, hogy alatta, 8–16 kilométer mélységben mintegy 55 ezer köbkilométer térfogatú magma van a földkéregben.

A számítások szerint ennek átlagosan csupán mintegy 10–15 százaléka olvadék, a többi kristályos anyag. A 800-1000 Celsius fokos olvadék, mint egy hatalmas szivacsban, a kristályos területek között helyezkedik el, így jelenleg vulkánkitörést nem képes táplálni.

Több száz fokos víz

A Yellowstone területét az év felében hó borítja, az ehhez járuló esőzésekkel és a környező hegyekről származó vízfolyásokkal együtt összességében nem kevés víz jut le a felszín alá. A földkéregben elhelyezkedő magma által kibocsátott hő felhevíti e kőzethasadékokban, repedésekben, kisebb-nagyobb tározókban lévő vizeket.

Hőmérsékletük akár a forráspont fölé is kerülhet, de a nagy nyomás miatt folyékony halmazállapotban maradnak. A túlhevített víz sűrűsége viszont kicsi, ami miatt igyekszik a felszín felé mozogni.

Ennek eredményeképpen a magmatározó felett egy hatalmas hidrotermális rendszer alakult ki, tele túlhevített vízzel és forró gázokkal. A Yellowstone területén kipattanó földrengések nagy része ezekhez a gáz- és oldatáramlásokhoz kapcsolódik.

Dr. Harangi Szabolcs Hőforrás tó a Yellowstone geotermikus területén.

A vizes oldat azonban olykor a felszínre tud jutni, ahol hőforrások, a savas víz hőmérsékletétől függően megtelepedő termofil, azaz meleget kedvelő baktériumoktól változó színű tavacskák, helyenként gejzírek, iszapfortyogók alakulnak ki a felszín alatti repedésviszonyoktól és vízutánpótlástól függően. A hidrotermális környezet többnyire stabil, önfenntartó állapotban van, a gejzírek ismétlődő kitöréséhez is sokszor szinte órát lehet állítani.

Viszonylag ritkán, évente átlagosan egy-két alkalommal ugyanakkor lokálisan megváltozik ez a látszólag stabil állapot. A forró vizes oldatból kiváló ásványok eltorlaszolhatják az utat, a repedések behegednek, és a vizek nem tudnak felfelé jutni.

A túlhevített víz nyomása jelentős, és végül ez áttörheti a természetes akadályt. A nyomás ekkor lecsökken, emiatt a 200–300 Celsius-fokos víz hirtelen gőzzé alakul.

Ez jelentős térfogatnövekedést jelent, azaz mondhatjuk robbanásszerű expanziót, ami a környező kőzettestet feltöri, a gőz nagy sebességgel nyomul felfelé, és jelentős kőzettörmeléket is magával sodor, majd repíti a felszínre.

A jellemzően rövid, akár néhány tucat másodpercig, ritkán néhány percig tartó kitörés széles krátert hoz létre, majd megnyugszik a rendszer. Pontosan ez történt kedden délelőtt a Biscuit Basin geotermikus mezőn, ebben nem vett részt magma, azaz nem jelent közelgő kis vagy nagy vulkánkitörést.

Ez most a legnagyobb veszély a régióban

A keddi hidrotermális kitörés viszonylag kicsi volt, utoljára e területen 2009. május 17-én történt hasonló esemény, idén április közepén pedig egy másik geotermikus mezőn lehetett ilyen, amelynek kráterét és kiszórt kőzettörmelék anyagát csak nemrég fedezték fel a szakemberek. Voltak és lehetnek a jövőben azonban ennél nagyobb hidrotermális kitörések is bármelyik geotermikus mezőn, amire folyamatosan figyelmeztetnek a Yellowstone Vulkán Obszervatórium és a Nemzeti Park szakemberei.

1989-ben egy erőteljes hidrotermális kitörés több méter nagyságú kőzetdarabokat dobott a felszínre, az 1880-as években pedig a Midway Geyser Basin területén történt ismétlődő kitörések 10-15 méteres kőzettömbök kidobásával járt. A legnagyobb ismert hidrotermális kitörés a Yellowstone területén 13 800 éve volt, a Yellowstone-tó északi részén, ahol egy 2,5 kilométer átmérőjű kráter jött létre (a mostani esemény során nem több mint 1-2 méteres).

A hidrotermális kitörések jelentik jelenleg a legnagyobb veszélyt a Yellowstone területén (a bölények és medvék mellett) és ezt minden látogatónak ismerni és tudni kell.

A Yellowstone egy élő vulkáni terület, annak ellenére, hogy most semmi jel nem utal arra, hogy 70 ezer év után újra vulkánkitörés indulna. A terület az egyik legjobban megfigyelt és monitorozott vulkán, egy közelgő vulkánkitörés jeleit (földrengések, felszínemelkedés, gázkiáramlás) lehetne észlelni.

A kedden tapasztalt hidrotermális kitöréseknek viszont nincsenek előjelei, ezeket nem lehet előre jelezni. A hidrotermális kitörések veszélyei nem voltak kellően ismertek a látogatók körében még a nagyon részletes tájékoztatás ellenére sem.

A mostani, szerencsére sérüléssel nem járó esemény, ami a modern internetes világnak köszönhetően nagyon gyorsan ismertté vált, rámutat azonban arra, hogy ezekkel is komolyan számolni kell, tudni kell ezekről. Még akkor is, ha kicsi a valószínűsége annak, hogy éppen turistákat veszélyeztetve történik ilyen. De ahogy látjuk, a kis valószínűség nem jelenti azt, hogy egy ilyen esemény nem lehetséges.

A szerző Dr. Harangi Szabolcs, az MTA levelező tagja, intézetigazgató egyetemi tanár, kutatócsoport-vezető, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet, Kőzettan-Geokémiai tanszék, HUN-REN-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik