Tudomány

A feldolgozott étel is lehet tápanyagokban gazdag

Jeffrey Coolidge / Getty Images
Jeffrey Coolidge / Getty Images

Nem feltétlenül leszünk egészségesebb attól, ha elkerüljük az ultrafeldolgozott élelmiszereket – állapította meg egy új tanulmány, amelynek eredményeiről az EurekAlert! számolt be. A kutatás eredményei szerint a tápérték ugyanis sokkal fontosabb, mint a feldolgozottság mértéke.

Julie Hess táplálkozástudós, a tanulmány vezetője elmondta, világosan látszik, hogy feldolgozatlan ételekből is állhat alacsony minőségű étrend. Ezt úgy bizonyították, hogy két különböző étrendet állítottak össze, az egyikben a kalóriák 20, a másikban 67 százaléka származott ultrafeldolgozott élelmiszerekből. Egészséges táplálkozási mutatójuk viszont megegyezett, mindkettő 43-44 pontot ért el a 100-ból.

Az elmúlt években az ultrafeldolgozott ételeket számos tanulmány hozta összefüggésbe az elhízással, cukorbetegséggel, rákkal és a demenciával is, emellett azonban nem lehet elhallgatni, hogy előnyeik is vannak. Például jellemzően olcsóbbak és átlagosan háromszor több ideig állnak el, mint a friss ételek.

Azt is érdemes kiemelni, hogy léteznek olyan ultrafeldolgozott termékek, amelyek tápanyagokban kifejezetten gazdagok, mint például a dobozos tojásfehérje, az almaszósz vagy éppen az ultraszűrt tej. A szakértők viszont nem az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztására szeretnék ösztönözni az emberek, hanem arra, hogy figyeljenek oda ételeik tápértékére.

Kapcsolódó
A dohánytermékekével vetekszik a feldolgozott ételek kártékonysága
A szakértő szerint tiltani kellene az ultrafeldolgozott élelmiszerek reklámozását, és csomagolásukra cigarettás dobozokéhoz hasonló elrettentő feliratokat is jó lenne tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik