Tudomány

Ez történik testünkkel, ha csak feldolgozott ételeket eszünk

Egy új vizsgálat szerint a túlságosan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása az étvágy mellett a testtömeget is növeli – írja a Live Science. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan termékek, amelyek több előállítási folyamaton is átesnek, és olyan hozzávalókat tartalmaznak, amelyeket az élelmiszeripar hoz létre. Ilyen anyagok lehetnek az ízfokozók és az emulgeálószerek.

Egy új kutatásban Kevin Hall, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet munkatársa által vezetett csapat 20 egészséges önkéntest vizsgált. Az alanyokat két csoportba osztották, az elsőben ultrafeldolgozott, a másodikban pedig minimálisan feldolgozott élelmiszereket kellett enniük két héten keresztül. Két hét elteltével felcserélték az étrendet.

Fotó: iStock

A két csoportban az ételek nagyjából ugyanannyi kalóriát, cukrot, rostot, zsírt és szénhidrátot tartalmaztak, viszont a résztvevők dönthették el, hogy mennyit esznek. Az adatok alapján az ultrafeldolgozott élelmiszerek több kalóriabevitelre sarkallták az alanyok.

Sőt, az ultrafeldolgozott ételek fogyasztásával a résztvevők két hét alatt átlagosan 0,9 kilogrammot híztak.

A feldolgozatlan élelmiszerekből álló diéta ezzel szemben fogyást idézett elő.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott ételeket tartalmazó étrend hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet, azt azonban eddig nem sikerült alátámasztani, hogy az ilyen diéta növeli az étvágyat, és hízást okoz.

A szakértők következő célja annak kiderítése, hogy az alaposan feldolgozott ételek miért váltanak ki ilyen hatást. Elképzelhető, hogy a jelenség hátterében az áll, hogy az ultrafeldolgozott ételek könnyebben ehetőek, ez pedig gyorsabb táplálkozáshoz vezet.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik