Tudomány

Középkori harci kalapácsra bukkant egy fémkeresős férfi

Tomasz Majchrowicz / Getty Images
Tomasz Majchrowicz / Getty Images

Több száz éves harci kalapácsra bukkant egy fémkeresős férfi egy lengyel erdőben – írja a Miami Herald. Jarosław Wróblewski világháborús tárgyak után kutatott, ám ezeknél jóval ősibb ereklyéket fedezett fel.

Először két apró, díszes tűt talált, amelyek a Krisztus utáni 3-4. századból, a Római Birodalom korszakából származnak. Közülük az egyik kifejezetten furcsa leletnek számít, ugyanis nem Lengyelország területén alkották, hanem sokkal inkább egy baltikumi nomád törzs hozhatta be az országba vándorlása közben.

Ezek után egy középkori fegyver is előkerült a föld alól, amely a 10. és 15. század között készülhetett.

A vasból készült harci kalapács nem maradt fenn jó állapotban, az évszázadok alatt befedte a rozsda, ráadásul sérülések is látszanak rajta.

Lubelski Wojewódzki Konserwator Zabytków / Facebook

A fegyvernek csak a mintegy 15 centiméter hosszú feje élte túl a több száz éves hánykolódást, nyele, amely minden bizonnyal fából készült, ez idő alatt lebomlott. Ez a kalapács egyébként szintén nem lengyel eredetű, valószínűleg a Fekete-tenger környékéről származó nomád népekhez tartozhatott.

A leletek a jövőben egy múzeum szakértői alaposan megvizsgálják majd, megtalálásuk helyszínén pedig régészeti ásatásokat végeznek majd további tárgyak után kutatva.

Kapcsolódó
Ezeréves viking kardot talált egy gazda
Először egy régi kerti eszköznek nézte, és majdnem a szemétbe hajította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik