Tudomány

Korábban nem látott mélytengeri állatot figyeltek meg

Ritka felvétel készült egy mélytengeri nőstény kalmárról, amint tojásait szállítja – írja az IFLScience. A megfigyelésről beszámoló tanulmány alapján egy korábban ismeretlen fajt észlelhettek.

A szakértők úgy vélik, hogy a mélyben rengeteg tintahalalakú él, megpillantani azonban nem egyszerű őket, ezért igen rejtélyesek. Éppen költő, nőstény egyedeket kifejezetten ritkán tudnak megvizsgálni.

A Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) által üzemeltetett víz alatti robot 2015-ben készítette a különleges felvételt, amelyen egy, a Gonatidae családba tartozó kalmár látható. A MBARI távirányítású járművei korábban 17 alkalommal figyeltek meg tojást őrző mélytengeri lábasfejűeket, de ez az eset különleges volt abból a szempontból, hogy az ikrák hatalmasak, 11,6 milliméteresek voltak.

A Steven Haddock vezette csapat a Kaliforniai-öbölben fedezte fel az állatot, amellett, hogy a tojásai szokatlanul nagyok voltak, számuk meglepően alacsony volt. Az óceánban sok faj nagyszámú ikrát rak, hogy maximalizálja a faj túlélési esélyét, a mélyben viszont jóval kiszámíthatóbb a környezet, ezért elég kevesebb utód.

A kutatók azt feltételezik, hogy egy új fajt figyeltek meg, ennek megerősítéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek.

A tintahalalakúak számára az utódok gondozása igen áldozatos munka. A költés sokat kivesz a nőstényből, amely addig nem eszik, amíg a kicsik ki nem kelnek. Ezt követően az állat elpusztul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik