Tudomány

Több száz éve lezárt kriptákat nyitottak fel

Monika Kamińska / Science in Poland
Monika Kamińska / Science in Poland

Két több száz éves kriptát fedeztek fel Lengyelországban, bennük három prímás sírjával – írja a Heritage Daily. A a sírhelyekre Łowicz város társaskáptalani templomának alagsorában találtak rá.

A római katolikus egyházban a prímás olyan érsek, akinek saját főegyházmegyéjén túl más főegyházmegyékre kiterjedő joghatósága van. A prímás általánosságban csak tiszteletbeli elsőbbséggel rendelkezik, ám egyes esetekben pápai kiváltság vagy jóváhagyott jogszokás alapján konkrét kormányzati hatalommal is bírhat.

A kriptákban Henryk Firlej, Andrzej Leszczyński és Wacław Leszczyński prímások feküdtek, mindhárman a Gnieznói főegyházmegye érsekei voltak a 16-17. század során. A helyszínen egy harmadik kriptát is azonosítottak, ebbe feltételezhetően Jan Przerębski prímást temették el.A végső nyughelyek jó állapotban maradtak fenn, bennük halotti köntösöket, cipőket, egy püspöksüveget, kereszteket valamint egy aranygyűrűt is találtak.

Az ékszert egy Wieniawa nevű lengyel nemesi címer díszítette. A régészek abban reménykedek, hogy további kereséssel egy aranykehelyre és kehelytányérra is rálelhetnek majd a sírhelyeken.

A kutatók szerint a síroknak köszönhetően számos új részletet tudhattunk meg arról, hogyan helyezték nyugalomra a korszakban a püspököket. Kiderült például az is, hogy hogyan öltöztették fel az elhunyt egyháznagyokat, ezért a felfedezést nagy jelentőségűnek tekintik.

Kapcsolódó
Ősi király pompás sírjára bukkantak Kínában
A fényűző sírhelyen több mint ezer ereklyét fedeztek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik