Tudomány

Varázsgombával és MDMA-val kezeltek egy hosszú-Covidban szenvedő nőt

Jun / Getty Images
Jun / Getty Images

Világszerte továbbra is milliókat érinthet a hosszú Covid-betegség. A leggyakoribb tünetek a tartós fáradtság, a depresszió, a szorongás, az ízületi fájdalom és a fejfájás, átfogó megoldás pedig jelenleg nincs a tünetek kezelésére. A Clinical Case Reports szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban egy 41 éves nőnek MDMA és pszilocibin, a varázsgombák pszichoaktív összetevőjének alkalmazásával sikerült megszüntetni a tüneteket, írja a Science Alert.

Az esettanulmányban szereplő nő egészséges volt, azonban 2022 februárjában elkapta a Covidot, három védőoltás után. A betegség elhúzódott, és megállapították, hogy a tünetei alapján hosszú Covid állhat fenn. Kezelésként több módszert is kipróbált: böjtölt, masszázsterápiára ment, akupunktúrás kezelést kapott, és meditált is, ám ezek vagy egyáltalán nem működtek, vagy csak átmenetileg enyhítették a fájdalmait. A hosszú várólista miatt, egy terapeutával konzultálva alternatív gyógymódot kerestek.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) nem engedélyezte az MDMA vagy a pszilocibin gyógyászati ​​felhasználását szövetségi szinten, de két állam, Oregon és Colorado megszavazta bizonyos pszichedelikus terápiák legalizálását.

A nő először kipróbált egy 125 milligrammos MDMA dózist, amit két külön adag pszilocibin követett. Ezt követően 80 százalékos javulást tapasztalt, és vissza tudott térni a doktori tanulmányaihoz.

Az ezt követő hetek és hónapok során kisebb adagokban tovább folytatta a pszilocibin szedését, és 2022 végére a tünetei teljesen megszűntek saját elmondása szerint. Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták a hosszú Covidot az agykárosodással, így lehetséges, hogy az aggyal kölcsönhatásba lépő pszichedelikus szerek pozitív hatással voltak a tüneteire. Az eset ugyan nem tekinthető reprezentatívnak, arra jó volt, hogy a Columbia Egyetem kutatói kísérletet indítsak annak feltárására, hogy a hallucinogén kezelések valóban enyhíthetik-e a hosszú COVID-tüneteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik