Tudomány

Párját ritkító kardot talált egy fémkeresős férfi

Jose Luque Olmedo / Getty Images
Jose Luque Olmedo / Getty Images

Bronzkori kincsekre bukkant egy fémkeresős férfi az Egyesült Királyságban – számolt be róla a Live Science. John Belgrove egy csapatnyi kincsvadásszal kutatott Anglia dél-nyugati részén, ám leszakadt a többiektől és egyedül maradt. Amikor felmászott egy magasabb dombra, hátha onnan kiszúrja társait, műszere fémet jelzett, így hát ásni kezdett.

Először azt hittem egy csak régi konzervdoboz lesz ott, vagy valami hasonló, de ásni kezdtem, és 20 centiméter mélyen egy különös tárgyat pillantottam meg a földben

– nyilatkozta Belgrove a The Guardiannek.

A rejtélyes lelet – mint később kiderült – egy 61 centiméteres kard volt, amelyet valaki, feltehetőleg szándékosan három részre tört. A bronzból készült fegyver kivételes darabnak számít, markolatát úgy munkálták meg, hogy fára emlékeztessen. A szakértők szerint Nagy-Britanniában csupán három ehhez hasonló kardot találtak a történelem során. Belgorve elmondása szerint a fegyver pengéje még éles volt.

A helyszínen ezután több bronzkori tárgy is előkerült, köztük egy karperec, valamint egy balta feje is. A leleteket Belgrove átadta egy helyi múzeumnak, amelynek egyik munkatársa különlegesnek nevezte a felfedezést.

Kapcsolódó
Négyezer éves fegyverre bukkant egy férfi fémkeresővel
A szakértők szerint elképzelhető, hogy a tőrt a Kárpát-medencében készítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik