Tudomány

Először mutatták ki tehenekben a H5N1-et

Peter Cade / Getty Images
Peter Cade / Getty Images

Pozitív madárinfluenza-tesztet produkáltak texasi és kansasi tejelő tehenek – írja a Live Science. A szakemberek azt feltételezik, hogy Új-Mexikóban is vannak fertőzött példányok.

Ezek az első ilyen esetek az Egyesült Államokban, sőt valószínűleg az egész világon.

Három héttel ezelőtt az érintett tehenek megfázásszerű tüneteket produkáltak, a szokásosnál kevesebb tejet termeltek, étvágyuk csökkent, és levertnek tűntek.

A pasztőrözetlen tej-, torok- és orrminták elemzése kimutatta, hogy az állatok a H5N1 törzzsel fertőződtek meg. Ezen vírus világszerte óriási problémát okoz, vadon élő és tenyésztett madarakat pusztít, sőt egyes emlősöket is.

Nagyjából egy héttel a mostani bejelentés előtt arról számoltak be, hogy amerikai kecskéknél is detektálták a betegséget. Az érintett állatok egy minnesotai farmon éltek, és legelőn, illetve vízforrásokon osztoztak fertőzött kacsákkal és tyúkokkal. Brian Hoefs, a Minnesotai Állategészségügyi Hivatal igazgatója szerint ez azt jelenti, hogy a vírus potenciálisan fajok között terjedhet a farmokon.

A teheneket feltételezhetően vadmadarak fertőzték meg, az észlelt vírusban nem mutattak ki olyan mutációkat, amelyek növelnék az emberre való átterjedés kockázatát. A H5N1 ritkán, de képes megbetegíteni embereket, az elmúlt 20 évből nagyjából 460 halálos esetről tudni.

Amikor a madárinfluenza felüti a fejét baromfik között, egész állományokat vágnak le. A szarvasmarháknál erre nincs szükség, kezelés nélkül 1-2 hét alatt felépülnek, igaz, a tejük nem kerülhet be az élelmiszer-ellátásba, még úgy sem, hogy a pasztőrözés egyébként elpusztítja a kórokozókat.

A H5N1 madárinfluenzát eddig 48 emlősfajnál detektálták. Az emberről emberre való terjedés rendkívül ritka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik