Tudomány

Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el egy 15 méteres jachtot

Jackson Roberts / Getty Images
Illusztráció
Jackson Roberts / Getty Images
Illusztráció

Kardszárnyú delfinek süllyesztettek el a hétvégén egy 15 méter hosszú jachtot a Gibraltári-szorosban – írja az MTI a spanyol média beszámolói alapján. Az Alborán Cognac elnevezésű hajó fedélzetén tartózkodó kétfős legénység vasárnap reggel tompa ütéseket hallott a hajótest felől, majd észlelték, hogy a kormánylapát megsérült.

Az El País spanyol napilap értesülés szerint amikor a víz betört a hajóba, segítséget kértek. Spanyolországból mentőhelikopter indult a helyszínre, és egy közelben elhaladó tartályhajót is értesítettek, hogy segítsen a hajótörést szenvedett jachtnak. Egy órával a vészhívás után a jacht legénységét már fel is vette a tartályhajó, de a jachtot már nem tudták megmenteni, hamarosan elsüllyedt.

2020 májusa óta már több mint 500 alkalommal támadtak kardszárnyú delfinek hajókra az Ibériai-félsziget, valamint a Gibraltári-szoros közelében, közülük – a mostanival együtt – hét el is süllyedt.

A tudósok egyelőre nem találtak rá magyarázatot, hogy miért teszik ezt a vízi emlősök, de „támadás” helyett inkább az „interakció” szót használják. Ennek oka, hogy szerintük lehet, hogy csak játszani akartak, de az is elképzelhető, hogy egy másik hajóval kapcsolatos negatív tapasztalatuk miatt estek neki a jachtnak.

A kardszárnyú delfinek ahhoz a 37 példányból álló csapathoz tartozhattak a tudósok szerint, amely az Ibériai-félszigettől északra és a Gibraltári-szorostól délre fekvő térségben él.

Kapcsolódó
Videó: öt kardszárnyú delfin támadt egy hajóra
A ragadozók nagyjából 6-7 méter hosszúak lehettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik