Tudomány

Megfejtették az őscápa rejtélyét

Manuel Andreas Staggl
Manuel Andreas Staggl

Ritka, a jura időszakból származó őscápa maradványokat találtak Németországban – írja az IFLScience. Mivel a cápák a porcos halak osztályába tartoznak, nincsen csontvázuk, csupán egy porcszövetből felépülő belső vázuk. Éppen ezért testük egésze gyorsan lebomlik, így nagyon kevés cápafosszília marad fenn.

Ez alól kivételt képez a bajorországi Lagerstätte lelőhely, ahonnan rengeteg, tengeri állatok lenyomatát őrző szikla kerül elő. Itt bukkantak a Protospinax annectans nevű őscápafaj nyomaira is, amely 1,5 méter hosszúságú volt és nagyjából 150 millió évvel ezelőtt élt.

A P. annectansról viszonylag keveset tudni, ezért a szakértők régóta vitatkoznak arról, hogy a cápák és a ráják közös, primitív őse vagy a két öregrend közötti átmenet hiányzó láncszeme volt-e. A régóta fennálló rejtélyre azonban meglepő megoldás született: kiderült, egyik elképzelés sem igaz.

Sebastian Stumpf

A vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a P. annectans valójában egy kifejezetten fejlett cápafaj volt. A kutatók arra viszont nem tudják a választ, mi okozta az állat kihalását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik