Tudomány

Óriási tengeri szörnyet találtak egy angliai tengerparton

Sergey Krasovskiy
Sergey Krasovskiy

Óriási tengeri szörny maradványaira bukkantak egy angliai tengerparton – írja a Live Science. Amint a felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, az állat mintegy 200 millió évvel ezelőtt élhetett, és a valaha megtalált legnagyobb vízi hüllő lehet.

A példány az ichthyoszauruszok, másnéven halgyíkok rendjébe tartozik, amelyek a mezozoikum földtörténeti idő legdominánsabb tengeri ragadozói közé tartoztak. Bár a mezozoikum a dinoszauruszok koraként ismert, az ichthyoszauruszok nem voltak dinoszauruszok, hanem a hüllők egy teljesen másik csoportjából fejlődtek ki. Ezek az állatok a mai bálnákhoz hasonlóan levegőt lélegeztek és elevenen szülték meg utódaikat.

Az újonnan felfedezett faj maradványait egy Blue Anchor nevű település tengerpartján lelték meg. Az egyik megtalált állkapocscsont körülbelül 2 méter hosszú volt, ez alapján a kutatók úgy becsülik, hogy az állat akár a 25 méteres hosszúságot is elérhette.

A tengeri szörny az Ichthyotitan severnensis nevet kapta, amely azt jelenti, hogy severni óriáshalgyík. A kutatók úgy gondolják, nemcsak egy új fajt, de az ichthyoszauruszok egy teljesen új nemzetségét fedezték fel.

Kapcsolódó
Tengeri sárkányt fedeztek fel Japánban
A sosem látott óriásragadozó meglepte a kutatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik