Tudomány

Pár tucat vállalat felelős a légszennyezés 80 százalékáért

inhauscreative / Getty Images
inhauscreative / Getty Images

A tavalyi év volt a legmelegebb esztendő a mérések kezdete óta, melynek eredményeként számos szakértő egyetért abban, hogy a Földön a másfélfok helyett sokkal inkább a 2,7 fokos globális felmelegedés tűnik reálisnak. A meleg esztendőnek számos oka volt, kezdve akár az El Niño-val, de bizonyára az sem segít, hogy a világ legnagyobb cégeinek termelése nemhogy lassult, de még nőtt is az elmúlt években.

A legfrissebb Carbon Majors Database jelentés megállapította, hogy 2016 és 2022 között mindössze 57 vállalat volt felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás 80 százalékáért.

Ebben az időszakban a teljes kibocsátás 38 százaléka nemzetállamokból, 37 százaléka állami tulajdonú-, 25 százaléka pedig befektetői tulajdonban lévő cégektől származott.

Habár 2015-ben több mint 200 fél fogadta el a Párizsi Megállapodást, amely kötelezettséget vállalt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, 100 állami és befektetői tulajdonú vállalat közül azonban 58 növelte termelését az azóta eltelt években.

A három legnagyobb kibocsátó nem meglepő módon a Chevron, az ExxonMobil, és a BP. Az állami vállalatok közül a Saudi Aramco, a Gazprom, és a National Iranian Oil Company a leginkább ludas a szennyezésben. A jelentés következtetése szerint megfordult a szénhasználat tendenciája is.

A Nemzetközi Energia Ügynökség megállapítása szerint a szénfogyasztás hét év alatt nyolc százalékkal, 8,3 milliárd tonnára nőtt, ami rekordmértékűnek mondható. Ebben nagy szerepe van az állami tulajdonú Coal Indiának és a kínai széniparnak is.

Kapcsolódó
Megkezdhetik a szén-dioxid kivonását a légkörből
Egyre többször merül fel, hogy nemcsak csökkenteni kéne a kibocsátást, de ki is szívni a szenet a légkörből. Dél-Korea most nekiáll ennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik