Tudomány

Ez történik az agyunkkal a halál után

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

A kutatókat és az átlag embereket is régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogy mi történik a haldoklás folyamata során és az utolsó pillanatokat követően. Korábbi állatkísérletek már kimutatták, hogy a klinikai halál után magas elektromos aktivitást mutat az agy, de felmerül a kérdés, hogy vajon mit tudunk az embereknél végbemenő folyamatról. Ennek járt utána az Interesting Engineering.

Egy 2022-es kutatás során a kutatók elektroenkefalográfiát (EEG) végeztek egy 87 éves férfin, amikor elhunyt. Az idős férfi epilepsziában szenvedett. 15 perccel azután, hogy szívinfarktusban meghalt, rögzíteni tudták a páciens agyhullámait. Amikor a kutatók megvizsgálták az agyhullámokat, furcsa módon a gamma-oszcillációk növekedését észlelték. Ezek szabályozzák az agy különböző régiói közötti kapcsolatot, így fontosak az észlelés, a memória és az érzelmek szempontjából is.

Egy későbbi, 2023-ban publikált tanulmány bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a haldokló agyban az aktivitási hullám korrelál a tudattal.

A tudósok négy olyan beteget vizsgáltak, akik szívmegállás miatt haltak meg a kórházban, miközben EEG-vizsgálatot folytattak rajtuk. A betegek közül kettőnél a szívfrekvencia növekedése és a gammahullám-aktivitás megugrása volt megfigyelhető. Ez utóbbit a leggyorsabb agyi tevékenységként tartják számon a kutatók, és összefüggésbe hozták a tudattal.

A kis mintaméret miatt azonban a szerzők óva intettek attól, hogy átfogó kijelentést tegyenek az eredmények következményeiről. Azt is megjegyezték, hogy tanulmányaik során nem lehet tudni, mit tapasztaltak a betegek, ugyanis nem élték túl a haláltusát, így nem tudtak beszámolni a benyomásaikról.

Kapcsolódó
A szívleállás után még hosszú ideig tudatánál lehet az ember
Nem hétköznapi eredményeket hozott egy friss kutatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik