Tudomány

Bevezethetik a holdi időszabványt

Digital Vision / Getty Images
Digital Vision / Getty Images

A Fehér Ház arra kéri a NASA-t, hogy találja ki, miként lehetne precízen meghatározni az időt a Holdon – írja a The Guardian. Az amerikai Tudomány- és Technológiapolitikai Hivatal (OSTP) vezetőjének március 2-án elküldött jegyzetében arra szólították fel az űrhivatalt, hogy más amerikai és külföldi űrszervezetekkel együtt dolgozzon ki egy holdközpontú időszámítást.

A NASA-nak 2026 végéig kell megalkotnia az egyezményes koordinált világidő (UTC) mintájára a koordinált holdidőt (LTC).

Mivel égi kísérőnkön kisebb a gravitáció, az idő ott egy kicsivel, napi 58,7 mikromásodperccel gyorsabban telik, mint a Földön. „Egy atomóra a Holdon más ütemben ketyeg, mint egy földi” – mondta Kevin Coggins, a NASA kommunikációs és navigációs vezetője.

Az LTC többek között időmérési viszonyítási alapot biztosítana a holdi űrhajók és műholdak számára, amelyek küldetéseihez rendkívüli pontosságra van szükség. A NASA 2026 szeptemberétől, az Artemis-program keretében az Apollo-korszak óta először ismét asztronautákat jutattna a Holdra, a hosszú távú cél egy helyi, a későbbi Mars-missziókat támogató bázis létrehozása.

Holdi időszabvány nélkül az űreszközök közötti adatátvitel biztonságossága, illetve a Föld, a holdi műholdak, a bázisok és az űrhajósok közötti kommunikáció szinkronja azonban veszélybe kerülhet. Az időbeli különbségek az égitest feltérképezésében, valamint a pozíciók meghatározásában is hibákat okozhatnak.

A modern élet elképzelhetetlen a Földön az UTC nélkül, amely szuperpontos, atomokat vizsgáló időmérő eszközökön, úgynevezett atomórákon alapul. Ahhoz, hogy az LTC kifejlesszék, szintén atomórákra lesz szükség, ezúttal a Holdon.

Az új holdidő meghatározásához egészen biztosan nemzetközi együttműködés is kell majd, ebben segíthet az űr békés felfedezését segítő megállapodási rendszer, az Artemis Accords. Problémát jelenthet ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok két fő riválisa, Kína és Oroszország nem része a szövetségnek.

Kapcsolódó
Példátlan változás jöhet az idő mérésében
A bolygó mozgása úgy változik, hogy a 2020-as években először vezethetnek be negatív szökőmásodpercet az egyezményes koordinált világidőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik