Tudomány

Újabb ország csatlakozott Amerika űrszövetségéhez

ROBERTO SCHMIDT / AFP
Középen Bill Nelson, tőle balra Jorgosz Gerapetritisz, a kép jobb oldalán pedig Antony Blinken amerikai külügyminiszter.
ROBERTO SCHMIDT / AFP
Középen Bill Nelson, tőle balra Jorgosz Gerapetritisz, a kép jobb oldalán pedig Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Görögország a legújabb ország, amely csatlakozott az Egyesült Államok űrszövetségéhez, az Artemis Accordshoz, azaz Artemis-egyezményekhez – írja a Space.com. Jorgosz Gerapetritisz görög külögyminiszter február 9-én az Egyesült Államok Külügyminisztériumában, egy szélesebb körű amerikai-görög stratégiai párbeszéd keretében írta alá a megállapodást.

Gratulálunk Görögországnak, hogy a 35. országként csatlakozott az Artemis Accords-családhoz

– mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója az aláírási ceremónián. „Az Egyesült Államok és Görögország régóta partnerek és barátok, és örömmel bővítjük ezt a partnerséget a kozmoszban. Együtt alakítjuk az együttműködés jövőjét az űrben az Artemis-generáció számára” – tette hozzá.

A megállapodások a békés és felelősségteljes űrtevékenység alapelveit rögzítik, és leginkább a NASA holdi Artemis-programját egyengetik. A program keretében az Egyesült Államok ismét embert juttatna a Holdra, megalapozná a tartós emberi jelenlétet az égitesten, és előkészítené a marsi emberes missziókat.

Az Artemis-egyezményeket 2020-ban hozta létre Amerika, ekkor az Egyesült Államok mellett további hét nemzet csatlakozott a kezdeményezéshez. Mára az Antarktiszt leszámítva minden kontinensről van ország, amely része a szövetségnek.

A kezdeményezésnek van egy nyilvánvaló vetélytársa, a Kína által vezetett Nemzetközi Holdkutató Állomás Együttműködési Szervezet (ILRSCO), amelyhez eddig Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Egyiptom, Pakisztán, Oroszország, Dél-Afrika és Venezuela csatlakozott. Az ILRSCO fogja koordinálni és irányítani az érintett országok által a 2030-as években létrehozandó Nemzetközi Holdkutató Állomást.

Az Artemis-megállapodás a NASA szerint az 1967-es világűr-egyezményben lefektetett elvekre épül, és olyan bevált gyakorlatokat erősít meg, mint például a tudományos adatok nyilvánosságra hozatala. A főbb aláírók között van Kanada, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Spanyolország és az Egyesült Királyság.

Kapcsolódó
Már a mi életünkben emberek élhetnek a Holdon
Már a mi életünkben megvalósulhat számos sci-fi-alkotó álma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik