Tudomány

Felbocsátották a SpaceX hatalmas rakétáját

CHANDAN KHANNA / AFP
CHANDAN KHANNA / AFP

Ismét felbocsátották az Elon Musk-féle SpaceX hatalmas, fejlesztés alatt álló rakétáját, a Starshipet – írja a BBC. Az űreszköz magyar idő szerint március 14-én, 14:30 előtt indult a texasi Boca Chicából.

A mostani a Starship harmadik repüléses tesztje, az elsőt tavaly áprilisban, a másodikat novemberben hajtották végre. Az első kísérletnél a rakéta nem sokkal a felbocsátás után felrobbant, és bár a második prototípus valamivel távolabb jutott, ez is hamar megsemmisült.

Az új űrrakéták fejlesztése során nem ritkák a meghibásodások, a tesztek alatt begyűjtött adatokból a szakértők sokat tanulhatnak, és így javíthatnak a rendszeren. Igaz, a Starship esetében korábban felmerült, hogy nem biztosították kellően a felbocsátás környékét, ezért a SpaceX ellen vizsgálat indult.

Ha a Starship egyszer bevethetővé válik, minden idők legerősebb és legnagyobb rakétája lesz.

Az újrahasznosítható rakétarendszer a Super Heavy rakétával kombinálva a 112 méteres magasságot is eléri.

Az űreszköz elviekben komoly szerepet játszik majd az előttünk álló Hold- és Mars-missziókban, embereket és rakományokat szállíthat az égitestekre.

Bő 20 perccel a teszt megkezdése után a SpaceX csapata bejelentette, hogy Starship messzebb jutott, mint korábban bármikor. Az út során a földi irányítás több funkciót is ki tudott próbálni, az utolsó lépés a hajtómű újraindítása lett volna, mielőtt a rakétát az Indiai-óceánban lévő lezuhanási pontra irányítják. A kommunikáció ugyanakkor megszakadt, miután a Starship ismét elkezdett ereszkedni, így a végső célt, a kontrollált földet érést nem sikerült megvalósítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik