Tudomány

A Mars befolyásolhatja, mi lesz az óceánjainkkal?

Nzoka John / Getty Images
Nzoka John / Getty Images

Komoly felfedezésre jutottak a Sydney-i és Sorbonne-i Egyetem kutatói a mélytengeri üledékadatok vizsgálatakor. A szakemberek egy 2,4 millió éves ciklusra lettek figyelmesek, melyet egyféleképpen tudtak csak megmagyarázni: a Nap körül keringő Mars és a Föld kölcsönhatásának eredményeként – írja az Interesting Engineering.

Adriana Dutkiewicz, a Sydney-i Egyetem munkatársa, egyben a tanulmány társszerzője elmondta, a kutatás célja az volt, hogy tanulmányozzák a mélytengeri áramlatok erősségét az elmúlt 50 év adatai alapján, majd ennek révén megállapítsák, hogyan befolyásolhatják ezek a ciklusok a jövőbeli éghajlati eredményeket. Az ekkor felfedezett 2,4 millió évenként jelentkező anomáliának elmondásuk szerint csakis a Föld és a Mars Nappal való kölcsönhatásához lehet köze.

Dietmar Müller, a Sydney-i Egyetem társszerzője elmondta, a Naprendszer bolygóinak gravitációs mezői zavarják egymást, és ez a rezonanciának nevezett kölcsönhatás megváltoztatja a bolygók excentricitását, vagyis azt, hogy milyen közel van a körhöz a pályájuk. A tanulmány során megállapították, hogy a melegebb ciklusok intenzívebb mélytengeri keringéssel járnak, melynek következtében örvények alakulhatnak ki.

A közlemény szerint ez gyakran a tengerfenék eróziójához és nagy mennyiségű üledék-felhalmozódáshoz vezethet.

Dutkiewicz szerint a 65 millió éves mélytengeri adataink azt sugallják, hogy a melegebb vizekben erőteljesebbek a mélytengeri áramlatok. Ez megakadályozhatja, hogy az óceán stagnáljon még akkor is, ha Észak-atlanti bukóáramlás (Amoc) lelassul vagy teljesen le is áll. A kutatók most is felvetetették az Amoc lassulásának vagy leállásának lehetőségét, ahogy az elmúlt hónapokban többen is. Márpedig ez az áramlat fontos szerepet játszik a Golf-áramlat létrehozásában, amely jelentősen befolyásolja Európa klímáját.

A Nature Communications folyóiratban megjelent kutatásban ugyanakkor a csapat kiemeli, hogy ezeknek a ciklusoknak a mélytengeri áramlásokat és a tengeri élővilágot befolyásoló hosszú távú következményei nem ismertek.

Kapcsolódó
Globális katasztrófával fenyeget egy óceáni áramlat összeomlása
Egy új vizsgálat alapján az Amoc összeomlása az éghajlatra és az emberiségre nézve is katasztrofális hatásokkal járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik