Tudomány zöldövezet

A világ egyik legnagyobb kígyófajára bukkantak

Mark Kostich / Getty Images
Mark Kostich / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján a zöld anakonda valójában két, egymástól genetikailag igen eltérő fajt alkot – írja Bryan G. Fry, a Queenslandi Egyetem munkatársa és a publikáció egyik szerzője a The Conversationön. A zöld anakondát régóta Amazónia egyik legfélelmetesebb és legrejtélyesebb állatának tartják, az új eredmények hozzájárulhatnak a dzsungel csúcsragadozójának védelméhez.

A zöld anakondák a világ legnehezebb és leghosszabb kígyói közé tartoznak. Elsősorban Dél-Amerika folyóiban és vizes élőhelyein fordulnak elő, rendkívül gyorsak, erősek, és hatalmas zsákmányaikat képesek egyben elnyelni.

Fry és kollégái vizsgálataik során felismerték, hogy a zöld anakonda két fajt alkot, ami meglepő eredmény egy ilyen nagy gerinces esetében. Az eredmények tükrében érdemes lehet átdolgozni az óriáskígyókra vonatkozó természetvédelmi stratégiákat.

A szakértők hagyományosan négy élő anakondafajt különítenek el, ezek közül egy a zöld, más néven nagy anakonda.

Ezen állatok mérete egészen megdöbbentő, a legnagyobb nőstények több mint 7 méter hosszúra és 250 kilogrammosra nőnek meg.

A zöld anakondák az Amazonas és az Orinoco medencéjének vizeiben élnek, és tökéletesen alkalmazkodtak a vízi életmódhoz. A ragadozók akár vízidisznókat, kajmánokat és szarvasokat is el tudnak ejteni. Mérgük nincs, ehelyett erős szorításukkal pusztítják el prédáikat.

A zöld anakondák csúcsragadozóként létfontosságúak az ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában. Jelenlétük önmagában is megváltoztatja számos más faj viselkedését, befolyásolva, hogy hol és hogyan táplálkoznak, szaporodnak, illetve vándorolnak. Az óriáskígyók rendkívül érzékenyek a környezeti változásokra, számuk csökkenése a környezeti problémák előjele lehet.

Jelentős eltérés

Az anakondafajok közötti genetikai különbségeket eddig csak keveset vizsgálták. A csapat most kilenc országból származó mintákat elemzett, az adatok csaknem 20 évet öleltek fel.

A döntő bizonyítékokat 2022-ben gyűjtötték be Ecuadorban, az expedíción Will Smith is részt vett egy sorozat részeként, amelyet a National Geographic számára forgattak. A kutatás során szövet-, illetve vérmintákat vettek, emellett az élőhelyekre vonatkozó adatokat is rögzítettek.

Az eredményekből kiderült, hogy a zöld anakonda valójában két faj. Az első, ismert állat az Eunectes murinus, amely Peruban, Bolíviában, Francia Guyana és Brazília területén él. A szakértők a déli zöld anakonda köznevet adták a hüllőnek.

A második, újonnan azonosított faj az Eunectes akayima vagy északi zöld anakonda, ez Ecuadorban, Kolumbiában, Venezuelában, Trinidadban, Guyanában, Suriname-ban és Francia Guyanában él. A két ág a becslések alapján közel 10 millió évvel ezelőtt vált szét.

A két zöld anakonda ránézésre szinte teljesen azonosnak tűnik, nyilvánvaló, a populációkat elválasztó földrajzi akadályt nem találtak.

A genetikai eltérés mértéke ugyanakkor 5,5 százalékos, ami megdöbbentő.

Összehasonlításképp: az emberek és az emberféle majmok között a különbség nagyjából 2 százalékos.

Eddig mindkét fajt egyetlen egységnek tekintették, aminek jelentős természetvédelmi következményei voltak. Annak felismerése, hogy valójában két fajról van szó, a megóvásukért tett erőfeszítésekre is hathat, Fryék szerint az egyes populációkra testre szabott védelmi stratégiákat kell kidolgozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik