Tudomány

Önkéntesekkel vizsgálja a NASA, milyen lehet a Marson élni

janiecbros / Getty Images
janiecbros / Getty Images

Négy alanyt keres a NASA új, a marsi környezetben való életet szimuláló kísérletéhez – írja a ScienceAlert. A vizsgálat egy évig fog tartani.

Az űrügynökség Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) nevű programjában a résztvevőknek egy 158 négyzetméteres, Mars Dune Alpha nevű lakóhelyre kell bezárkózniuk korlátozott erőforrásokkal.

A kísérlet során olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint amilyenek a környezeti stresszhatások és a berendezések meghibásodásai. A küldetésben a legénység szimulált sétákat hajt majd végre, és adatokat fog szolgáltatni különböző tényezőkről, így a fizikai és viselkedésbeli egészségről, valamint a teljesítményről.

„Ez az analóg környezet lehetővé teszi számunkra, hogy néhány olyan egyéb reális hatást is beiktassunk, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson nem biztos, hogy elérhetünk, és nagyobb mintát is kapunk” – mondta Grace Douglas, a CHAPEA vezető kutatója. A vizsgálat révén jobban felkészülhetnek a jövőbeli Hold- és Mars-missziókra.

A kiválasztási kritériumok meglehetősen szigorúak, a pályázónak nemdohányzó, 30-55 év közötti amerikai állampolgárnak vagy állandó lakosnak kell lennie. Fontos továbbá a kiváló egészségi állapot, a büntetlen előélet, a legalább mesterszintű STEM-képesítés, valamint a minimum ezerórányi pilótatapasztalat vagy katonai szintű tiszti képzettség.

A jelentkezés során az alanyok étrendjére, bélrendszeri egészségére, illetve az elszigeteltséggel és klausztrofóbiával kapcsolatos tapasztalataikra is rákérdeznek. A teljes kiválasztási folyamat 14 hónapig tart majd.

A CHAPEA keretében már elindult egy kísérlet, ez 2023 júniusában startolt, és idén januárban ért véget. A négyfős legénység számos kihívást sikeresen teljesített, többek között növényeket is sikerült termesztenie. A programban a mostanival együtt további két izolációs vizsgálatot fognak elvégezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik