Tudomány zöldövezet

Elkezdett kizöldülni Grönland

dataichi - Simon Dubreuil / Getty Images
dataichi - Simon Dubreuil / Getty Images

Egy új tanulmány alapján Grönland olvadt jégtakarójának helyén növényzet fejlődik – írja a The Guardian. A folyamat súlyos hatásokkal jár, és alapjaiban alakítja át a tájat.

A kutatók az 1980-as évektől kezdődően dokumentálták a változásokat, az adatok alapján a jég egykori, nagy területeit kopár sziklák, vizes élőhelyek és cserjék vették át. A műholdas felvételek elemzése kimutatta, hogy az elmúlt három évtizedben Grönland jégtakarójából és gleccsereiből 28,5 ezer négyzetkilométernyi terület olvadt el, ami Albánia területének felel meg, és a teljes jégtakaró 1,6 százalékát teszi ki.

A régióban a növényzettel borított terület nagysága 15 ezer négyzetkilométerrel nőtt, ami 111 százalékos emelkedést jelent a vizsgált időszakban.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Grönlandon található vizes élőhelyek, amelyek a metánkibocsátás egyik forrását jelentik, közel négyszeresére nőttek. A sűrű, vizes élőhelyi növényzet legnagyobb mértékű növekedése a délnyugati Kangerlussuaq környékén és az északkeleti, elszigetelt területeken következett be.

Az 1970-es évek óta Grönland a globális átlagnál kétszer gyorsabban melegedett. A térségben a 2007 és 2012 közötti éves átlagos léghőmérséklet 3 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1979 és 2000 közötti érték.

A friss eredmények arra utalnak, hogy a fejlődő vegetáció még több jégveszteséget okoz. Jonathan Carrivick, a Leedsi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a folyamat további kizöldüléssel jár. „Ugyanakkor az olvadó jégből felszabaduló víz üledéket és iszapot is megmozgat, ami végül vizes élőhelyeket és lápokat alakít ki” – tette hozzá.

„A növényzet kiterjedése, amely a gleccserek és a jégtakaró visszahúzódásával párhuzamosan zajlik, jelentősen megváltoztatja az üledékek és tápanyagok part menti vizekbe történő beáramlását” – mondta Dr. Michael Grimes, a Leedsi Egyetem kutatója és a csapat vezetője.

„Ezek a változások kritikusak, különösen az őslakosok számára, akiknek hagyományos vadászati gyakorlata e kényes ökoszisztémák stabilitásától függ. Ráadásul a grönlandi jégtömeg csökkenése jelentősen hozzájárul a globális tengerszint emelkedéséhez is, amely tendencia jelentős kihívásokat jelent most és a jövőben” – állapította meg.

A kutatók eredményeik alapján egy olyan modellt dolgoztak ki, amely előre jelzi, hogy Grönlandon melyek a leginkább fenyegetett területek. Ennek segítségével a helyzetet továbbra is figyelemmel kísérhetik.

Kapcsolódó
Óránként 30 millió tonna jég olvad el Grönlandon
Egy friss tanulmány alapján a vártnál is súlyosabb a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik