Tudomány

Amerika űrszövetséget alapított

Ausztrália, Kanada, Japán, Luxemburg, Olaszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Arab Emirátusok is csatlakozott az Egyesült Államok által alapított Artemis-egyezményekhez – írja a Space.com. Ezzel már nyolc aláírója van a Hold békés és átgondolt feltérképezését megcélzó megállapodás-rendszernek.

A NASA Artemis-programjával az Egyesült Államok 2024-ben ismét embereket akar küldeni a Holdra, utóbb pedig a tartós emberi jelenlétet is biztosítani akarják az égitesten. Az Artemis-egyezmények segítik a cél megvalósítását, és megalapozzák, hogy a Hold-kutatások békésen, egyetértésben, a nemzetközi jogot figyelembe véve folyjanak.

Ez csak a kezdet. A megállapodások tovább bővülnek majd, és izgatottan várjuk, hogy idővel új partnereket vonjunk be

– mondta Jim Bridenstine, a NASA igazgatója. Bridenstine kiemelte, céljuk az, hogy már a kirobbanásuk előtt meggátolják a Földön kívüli konfliktusokat.

Kép: Getty Images

Egyes országok már korábban is létrehoztak űrjogi egyezményeket, ezek közül az egyik legismertebb az 1967-es úgynevezett Outer Space Treaty. Az új megállapodások ezen előzményekre alapulnak. Az Artemis-egyezmények számos szabályt fektetnek le, többek közt azt is, hogy az országoknak törekedniük kell az Apollo-küldetések leszállási helyeinek megóvására.

A NASA már májusban bejelentette a megállapodások tervét, de a nemzetközi partnerek visszajelzéséig nem akarták nyilvánosságra hozni a teljes szöveget, amely egyébként még nem feltétlenül végleges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik