Tudomány

Ezért nem szabad kenyérrel etetni a kacsákat

gabort71 / Getty Images
gabort71 / Getty Images

A parkokban és tavaknál gyakran látni olyan kiírást, ami arra figyelmezteti a látogatókat, hogy ne etessék kenyérrel a szárnyasokat. Ez azonban nemcsak amiatt van, mert sok kacsa jelenhet meg hirtelen az emberek körül, több ok is meghúzódik a tiltás mögött – írja az IFLScience.

Először is, a kenyér nagyon csekély tápértéket biztosít csupán a kacsák számára, akiknek sokkal változatosabb étrendre van szükségük az egészség fenntartásához. A kenyér eltelíti az állatokat, ami miatt nem mennek más, nagyobb tápanyagtartalmú élelmiszer után, ez pedig hosszabb távon alultápláltsághoz vezethet.

Ez különösen veszélyes a fiatal kiskacsákra nézve, akiknél az odadobott kenyér azt válthatja ki, hogy nem tanulnak meg táplálékot keresni, és így kiszolgáltatottá válnak. 

Egy másik nagy probléma a kenyérrel, hogy lebeg a víz felszínén, és ha nem fogyasztják el, az elázott darabok a baktériumok és gombák táptalajává válik, amely így hozzájárulhat az algák elszaporodásához a tóban, ami veszélyt jelenthet az élővilágra.

Ezenkívül az el nem fogyasztott kenyér más állatokat is az adott területre vonzhat, például patkányokat, amelyek betegségeket terjeszthetnek. Amennyiben a madarakat rendszeresen etetik ugyanott, az állati ürülék magas koncentrációja jelenhet meg, ami ismét csak baktériumok megjelenését okozhatja.

Ha mégis mindenképp szeretné etetni az állatokat, van jobb megoldás, mint a kenyér: a csemegekukorica, zabkása, borsó, valamint madáreledel is optimális megoldást jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik