Tudomány

Legutóbb 300 évig tombolt az izlandi vulkán, most is ez várható?

Icelandic Coast Guard via Getty Images
Icelandic Coast Guard via Getty Images

Akár évtizedeken keresztül is tarthatnak az izlandi vulkán kitörései – írja a The Guardian. A tűzhányó már mintegy 800 éve szunnyadt, az elmúlt hónapokban azonban újra működésbe lépett, lávája pedig már több házat is elpusztított.

Bár a vulkán most ismét lecsillapodott, a szakértők szerint egyre több magma gyűlik fel a Grindavík városa alatt található járatokban, ezért további kitörésekre lehet számítani, és azt is hozzátették, hogy lehetetlen előre megmondani, hol kezd majd el lávát okádni a meghasadó talaj.

Dave McGarvie vulkanológus szerint a Reykjanes-félszigeten öt vulkanikus rendszer található, amelyek nagyjából 800-1000 évente lépnek működésbe. Ez legutóbb még a vikingek korában történt meg, akkor a kitörések – megszakításokkal – mintegy 300 éven keresztül tartottak. Ezt az eseményt „a reykjanesi tüzek” néven emlegették.

Ha a történelem megismétli önmagát, akkor Izland lakosai évtizedeken át tartó vulkáni működésre számíthatnak. A félsziget jelenleg mintegy 30 ezer embernek ad otthont, továbbá egy reptér és egy geotermikus erőmű is található rajta.

Kapcsolódó
Egy nap alatt negyvenszer tört ki egy indonéziai vulkán
A sok hamu miatt mintegy 6500 embert kellett evakuálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik