Tudomány

Hihetetlen állapotú középkori páncélkesztyűt találtak

Construction Department / Canton of Zürich
Construction Department / Canton of Zürich

Egy középkori páncél egyik darabjára bukkantak a svájci kyburgi kastély közelében – írja a Heritage Daily. A 14. századból származó kesztyű kiváló állapotban maradt fenn.

A régészek szerint a területen a középkorban egy kovácsműhely működhetett ugyanis egy öntőformát és mintegy 50 fémtárgyat is találtak az ásatások közben. A leletek között szerepel egy kalapács, néhány kés, fogó és csipesz, valamint egy teljes páncélkesztyű és párjának néhány darabja.

Amint Zürich kanton közleményéből kiderül, utóbbiak szenzációs felfedezésnek számítanak, ugyanis nagyon ritkák a 14. századból fennmaradt páncélkesztyűk. Ebből a korszakból korábban mindössze öt hasonló tárgyat találtak, de ezek egyike sem maradt fenn olyan kitűnő állapotban, mint a mostani.

A szakértők egyelőre nem tudják, kinek a tulajdona lehetett egykor a vaslemezekkel borított kesztyű.

A lelet másolatát 2024. március 29-étől bárki megtekintheti majd, ugyanis a kyburgi kastély állandó kiállításának része lesz. Az eredeti példányt pedig szeptember 7-étől szintén szemügyre vehetik a látogatók, de ez csak három héten keresztül lesz látható.

Kapcsolódó
Egy keresztes lovag elveszett kardjára bukkantak
A fegyver 900 éve eshetett a tengerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik