Tudomány

Egy keresztes lovag elveszett kardjára bukkantak

Egy keresztes lovag kardjára bukkant egy izraeli amatőr búvár Haifa közelében – írja az Ynetre hivatkozva az MTI. A harcos 900 éve ejthette a tengerbe fegyverét. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerint a lelőhely, a Haifától délre fekvő öböl már a keresztes hadjáratok korában, a 11-14. században is kikötőként szolgálhatott.

Slomi Katzin múlt szombaton az öbölben búvárkodott, amikor a tenger fenekén régiségeket vett észre. Az amatőr búvár kőből és vasból készült horgonyokat, cserépdarabokat, illetve egy kagylókkal és tengeri üledékkel beborított kardot talált. A fegyver pengéje mintegy 1 méter hosszú, markolata pedig körülbelül 30 centiméteres.

Mivel Katzin attól tartott, hogy a leletet ellopják, vagy az áramlatok miatt a homok újra beborítja, magával vitte. Később értesítette az IAA-t a felfedezésről, vasárnap pedig átadta a tárgyat a hatóságnak.

Gyönyörű és ritka darab ez a tökéletes állapotban megőrződött kard, amely valószínűleg egy keresztes lovagé volt mintegy 900 évvel ezelőtt

– mondta Nir Distelfeld, az IAA szakértője.

FluxFactory / Getty Images

Kobi Sarvit, az IAA tengeri régészeti osztályának igazgatója szerint a Kármel-hegy alatti partszakaszon számos természetes öböl található, amelyekbe viharok idején behúzódhattak a hajók. A nagyobb öblök körül egész városok alakultak ki, ilyen többek között Dor és Atlit. „A kikötést biztosító helyek az idők során mindig vonzották a kereskedelmi hajókat, amelyek rengeteg régészeti nyomot hagytak maguk után. A most talált kard is ezek egyike” – tette hozzá.

Az öblöt már régóta figyelik a régészek, mert korábban is találtak benne ókori leleteket. A helyi kutatások ugyanakkor nem egyszerűek, mert a tengerfenék homokjának mozgásától függően hol felbukkannak, hol eltűnnek a tengerbe esett tárgyak.

Izraelben az utóbbi években egyre népszerűbb az amatőr búvárkodás, így a régészeti felfedezések száma is nő. Sarvit szerint az érintett öblöt már 4 ezer évvel ezelőtt, a késő bronzkorban is kikötésre használták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik