Tudomány

Bemutatjuk, hogy működik a legtöbbek által használt szemüveglencse típus

Getty Images
Getty Images
A lakosság közel fele küzd látáspanaszokkal, amelyekre legtöbbször az egyfókuszú, másnéven unifokális, vagy monofokális szemüveglencsék jelentenek megoldást.

Napjainkban sokakat érintenek a különböző látásproblémák, azonban szerencsénkre a szemüveglencsék is évről évre fejlettebbé válnak. A legtöbben a sima, egyfókuszú szemüveglencsét használják, ami annyit jelent, hogy a lencse középen rendelkezik azzal a dioptriaértékkel, amivel a viselő az adott távolságra élesen tud látni. A monofokális szemüvegek egyszerűbb látásproblémák korrigálására szolgálnak, ilyen például a rövid-, és távollátás vagy az asztigmatizmus.

Rövidlátásról akkor beszélünk, ha a távoli dolgok homályosak, míg a közeliek kellően élesek. A korrekció ilyenkor mínuszos, a szélén vastagabb konkáv lencsével történik. A távollátás során felmerülő panaszok változatosak lehetnek, általában közeli panasszal jár. Ez esetben a korrekció pluszos, a közepén vastagabb konvex lencsével történik.

Az ismertebb látásproblémák közül az asztigmiás (vagy ahogy a köznyelvben helytelenül elterjedt: szemtengelyferdülés) panaszokat is ez a fajta lencse tudja korrigálni. Ilyenkor a szaruhártya vagy szemlencse egyenletlensége miatt a szembe érkező fénysugarak nem tudnak egy pontban egyesülni a retinán, így a szemünkben keletkezett kép szellemképes, elmosódott lesz. Ezt a fajta fénytörési hibát cylinderes (tórikus) lencsével korrigálják.

A presbyopia panaszok (öregszeműség) kezdete általában 40 éves kor környékére tehető, ekkor kezd el érzékelhetően romlani a közeli látás. A szemlencse veszít rugalmasságából, így a közeli tárgyakra nehezebben fókuszál, amelyre az egyfókuszú lencsék világában az olvasólencsék jelentenek megoldást.

Az olvasószemüveg egyfókuszú szemüveglencséje igazodik a viselő olvasótávolságához. Ez nemcsak a könyvek szerelmeseinek életét könnyíti meg, de az okostelefonok és tabletek esetében is jól használható. Mivel kimondottan a viselő olvasási szokásaihoz és olvasótávolságához igazodik, ismét pihentető és fáradtságmentes lesz vele a közeli látás, legyen szó bármilyen szintű korrekcióról is.

Sokféle extrából válogathatunk

Amennyiben optometrista segítségével sikerült megállapítani, pontosan milyen problémára is keresnek megoldást, érdemes végignézni a lencsék különböző változatait is. Gyártási technológia alapján a legegyszerűbb a szférikus lencse. Az aszférikus lencse ennél kicsit laposabb és esztétikusabb, mivel nem kicsinyíti úgy a szemet. Ez utóbbi esősorban azoknak ajánlott, akiknek erősebb korrekcióra van szükségük.

Végül pedig ott vannak a freeform lencsék, amelyek szélesebb látómezőt biztosítanak, mint a hagyományos lencsék, minimális széli torzítással. Ezek szinte teljesen kiküszöbölik a szokványos egyfókuszú szemüveglencsére jellemző torzításokat a lencsék szélein. A lencsekialakítás kimondottan vékony és lapos, minden élesebbnek és természetesebbnek látszik.

Az üvegből vagy műanyagból készült egyfókuszú szemüveglencséket különböző bevonatokkal tehetjük még komfortosabbá vagy ellenállóbbá. Egyes bevonatok megkönnyíthetik a mindennapi szemüvegápolást. Kérhetünk rá tükröződéscsökkentő, vízlepergető bevonatot vagy felületkeményítést (mikrokarcoktól védő bevonatot) is. De ezeken kívül létezik szennyeződés- és portaszító hatással bíró bevonat, valamint a kék fény mennyiségét csökkentő és UV sugárzás ellen védő bevonat is.

További cikkek a témában:

Szponzorált tartalom

Az Ofotért Magyarország legnagyobb optikai hálózataként közel 100 üzlettel várja vásárlóit országszerte, már több mint 70 éve. Üzleteinek mindegyike az országos minőségi előírásoknak megfelelő szolgáltatásokkal, széles választékkal és kedvező akciókkal várja vásárlóit az év minden napján.

 

A cikk a GrandVision támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik