Tudomány

Két szemüveg egyben: a fényérzékeny lencse

Getty Images
Getty Images
A tűző napon napszemüvegként viselkedik, megfelelő UV-védelmet ad, míg beltéren a lencse teljesen átlátszó. A fényérzékeny lencsék az aktuális fényviszonyoknak megfelelően sötétednek és világosodnak, nem kell két szemüveget magunknál hordani és cserélgetni.

A jó szemüveg nemcsak tökéletes látást biztosít, de öltözteti is viselőjét, illetve a napi rutin során az ember észre sem veszi, hogy rajta van. Probléma akkor jelentkezik, amikor az időjárás miatt napszemüveget biggyesztenénk az orrunkra, ám ha a dioptriásat levesszük, máris elhomályosul a világ. Ráadásul a probléma nem is csak a nyári hónapokban áll fenn, az alacsonyan haladó Nap az őszi, téli időszakban is kellemetlen, vakító sugarakkal bombázza a szemet.

Persze el lehet készíttetni a megfelelő dioptriás napszemüveget is, de azt cserélgetni kell, ha megszabadulunk a bántó naptól, a csereberének pedig általában sérülés, törés vagy elvesztés a vége. A megoldás kettő az egyben alapon a fotokromatikus, köznyelvi elnevezéssel a fényre sötétedő vagy fényérzékeny lencse.

A kulcsszó az ultraibolya-sugárzás

Persze ha fényre sötétedik, akkor logikusan mesterséges fény hatására is napszemüvegként működne, sőt normál fényviszonyok között is sötétebb lenne az optimálisnál, ami nyilvánvalóan használhatatlanná tenné a hétköznapokban. Ám esetünkben a napfény egy láthatatlan tartományáról van szó, ezek a szemüvegek ugyanis az ultraibolya, azaz UV-sugárzás hatására változtatják a tónusukat.

Minél erősebb az UV, annál sötétebb a lencse, és ahogy csökken a sugárzás, úgy világosodik, magyarán folyamatosan alkalmazkodik az aktuális fényviszonyokhoz. A technológia lényege, hogy a lencsék anyagához úgynevezett fotokróm molekulákat adnak, amelyek UV-sugárzás hatására oda-vissza változtatják molekuláris szerkezetüket, ezáltal képes a szemüveg sötétedni és világosodni a fényviszonyok hatására.

A gyártók folyamatosan fejlesztik technológiájukat, hogy a szemüveget minél nagyobb fénytartományra reagáljon, illetve minél gyorsabban reagáljon.

Védi is a szemet

A jó fényérzékeny lencsék gyorsan reagálnak, és fényviszonyok tekintetében mindkét végletnél jól teljesítenek: tökéletes napszemüvegként működnek ha kell, ám beltéren teljesen átlátszóak.

Ha napszemüvegről van szó, a legfontosabb, hogy rendelkezzen UV-védelemmel. Szemünket eleve védeni kell ezektől a sugaraktól, ám ha csak egy sötétített üveget teszünk a keretbe, azzal még többet ártunk: pupilláink ugyanis a „sötétben” kitágulnak, így még több káros sugárzás éri őket. UV-szűréssel ez kiküszöbölhető, és a fényre sötétedő lencséknél is alapelvárás, hogy védelemmel legyenek ellátva.

A szemüvegeknél fokozottan igaz, hogy a személyre szabott megoldások a legjobbak, és természetesen igaz ez a fényérzékeny lencsékre is, amelyeket igényeink és életmódunk alapján ajánlott kiválasztani, elkészíttetni szakemberekkel.

További cikk a témában:

Kapcsolódó
A többfunkciós olvasószemüvegek lényege
A kor előrehaladtával az ember közeli látása jelentősen romolhat – modern világunkban, a túlzott képernyőhasználat miatt a probléma minden korábbinál többeket érint. 40 év felett a közeli látás nehezítetté válik, és következtében a kartávolságon belüli tárgyak éles észlelésével adódnak gondok, ami többek között az olvasást nehezíti meg.

Szponzorált tartalom

Az Ofotért Magyarország legnagyobb optikai hálózataként közel 100 üzlettel várja vásárlóit országszerte, már több mint 70 éve. Üzleteinek mindegyike az országos minőségi előírásoknak megfelelő szolgáltatásokkal, széles választékkal és kedvező akciókkal várja vásárlóit az év minden napján.

 

A cikk a GrandVision támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik