Tudomány

Ma már egyetlen szemüveggel többféle fénytörési hiba is korrigálható

Getty Images
Getty Images
Ez a legfejlettebb szemüvegtechnika napjainkban.

Napjainkban a lakosság jelentős hányada, közel fele küzd valamilyen fénytörési hibával, azonban az orvosi technológia és az egyre fejlettebb szemüveglencsék évről évre több embernek jelentenek megoldást. Ennek eredményeként ma már olyan speciális szemüveglencséket is készíttethetünk, amelyek szinte bármilyen összetett látási problémára képesek megoldást nyújtani.

A legtöbben a sima, egyfókuszú szemüveglencsét használják, ami annyit jelent, hogy az egész lencse ugyanazt a dioptriát biztosítja, bárhová is nézzünk. Ehhez mérten az első újítás a bifokális lencse volt, melynek alsó része a közelre látást, felső része a távolra látást segítette, majd kisvártatva megjelent a trifokális lencse is, ami a két optikai zóna közé beékelte a középtávra látást segítő szakaszt.

A legújabb eszköz a multifokális szemüveglencse, ami forradalmi módon segít a különféle optikai zónákban történő látásjavulás elérésében.

A multifokális szemüvegek készítésénél egy olyan többfókuszú szemüveglencse kap helyet a keretben, ami egyszerre oldja meg a közel- és távollátási problémákat, mindemellett éles átmenet nélkül biztosítja a köztes távolságra történő látást is. A lencse két oldalán található terelő zóna irányítja a látást. A progresszív lencseként is emlegetett technológia átmenet nélkül, szinte észrevehetetlenül biztosítja a különféle optikai zónák megfelelő látását, így minden távolságra használható.

A multifokális szemüveg akkor ajánlott, ha az illetőnek közeli panaszai vannak, ezek a tünetek a 40-50 év körüli korosztálynál jelentkeznek.

A multifokális lencsés szemüvegek hatalmas könnyebbséget jelenthetnek a hétköznapok során, ugyanis nem kell 2-3 féle szemüveget cserélgetnünk. Ezt a lencsetípust könnyebb megszokni, mint a bifokálist, de mivel több optikai zónán osztozik a lencse, némiképp több fejmozgást igényelnek.

A multifokális szemüveg tanulási ideje jellemzően néhány órától néhány hetes intervallumig terjed, ha viszont ez nem sikerül, sajnos csak a szemüvegek cserélgetése marad megoldásként. A megszokás ideje alatt nem ajánlott cserélgetni a szemüvegeket, így ösztönözve magunkat az alkalmazkodásra. A lencsék ára meglehetősen széles skálán mozog.

További cikkek a témában:

Szponzorált tartalom

Az Ofotért Magyarország legnagyobb optikai hálózataként közel 100 üzlettel várja vásárlóit országszerte, már több mint 70 éve. Üzleteinek mindegyike az országos minőségi előírásoknak megfelelő szolgáltatásokkal, széles választékkal és kedvező akciókkal várja vásárlóit az év minden napján.

 

A cikk a GrandVision támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik