Tudomány

A többfunkciós olvasószemüvegek lényege

Getty Images
Getty Images
A kor előrehaladtával az ember közeli látása jelentősen romolhat – modern világunkban, a túlzott képernyőhasználat miatt a probléma minden korábbinál többeket érint. 40 év felett a közeli látás nehezítetté válik, és következtében a kartávolságon belüli tárgyak éles észlelésével adódnak gondok, ami többek között az olvasást nehezíti meg.

A távollátás kezelésének legegyszerűbb módja a szemüveghasználat, csakhogy a hagyományos lencsék nem kínálnak tökéletes megoldást, hiszen megannyi betűméretet, felületet használnak az írás megjelenítésére. Az is gyakran megesik, hogy a viselőnek olvasás közben fel kell néznie, hogy távolabbra tekintsen. Éppen ezért előfordul, hogy egy személynek két vagy akár több hagyományos lencséjű szemüvegre is szüksége van, ha minden szöveget el szeretne olvasni, valamint közelre és távolra is egyaránt jól akar látni.

Szerencsére ma már adott olyan alternatíva, amely kényelmessé teszi az érintettek számára a könyvek, újságok, számítógépek, telefonok és egyéb hordozók használatát állandó cserélgetés nélkül. A segítséget az úgynevezett többfunkciós olvasószemüvegek adhatják meg.

Ezen termékek lényege, hogy számos távolságban képesek éles képet biztosítani, lehetővé téve több feladat egyidejű vagy gyors egymás utáni ellátását. Egy ilyen olvasószemüveg viselője a receptet, a bevásárló listát, a keresztrejtvényt, a kedvenc regényét és a monitoron megjelenő szöveget is könnyedén el tudja olvasni, de a varrás és más, kézügyességet igénylő tevékenységek sem okoznak gondot számára. Amennyiben a viselőnek ismét messzebbre kellene tekintenie, akkor sem szükséges szemüveget cserélnie.

A technológia lényege, hogy a lencse különböző tartományokból áll, melyek más-más dioptriát biztosítanak. A többfunkciós olvasószemüvegek segítségével ugyanakkor viselőik közelre és köztes távolságra is jól láthatnak. Az olvasódioptriák a lencse alján találhatóak, a szem megtalálja a szükséges részeket.

A használat jellegzetességeiből és a dioptriáktól függően a többfunkciós olvasószemüveghez sok esetben érdemes egyéb kiegészítéseket is kérni. A kék fénynek való kitettség ellen például már elérhetőek szűrők, de magas dioptriánál a lencse vékonyítása is célszerű.

Szponzorált tartalom

Az Ofotért Magyarország legnagyobb optikai hálózataként közel 100 üzlettel várja vásárlóit országszerte, már több mint 70 éve. Üzleteinek mindegyike az országos minőségi előírásoknak megfelelő szolgáltatásokkal, széles választékkal és kedvező akciókkal várja vásárlóit az év minden napján.

 

A cikk a GrandVision támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik