Tudomány zöldövezet

Valami aggasztó történik Bermudánál az óceánban

Robert Harding Productions / Robert Harding Premium / robertharding / AFP
Robert Harding Productions / Robert Harding Premium / robertharding / AFP

Bermuda egy csaknem 200 tagból álló szigetcsoport az Atlanti-óceán nyugati részén 1770 kilométerre Miamitól, jogilag Nagy-Britannia tengerentúli területe. Világszerte a Bermuda-háromszögről híres, vagyis inkább hírhedt: a Miami, Puerto Ricó és Bermuda közti területen számos hajó és repülőgép tűnt el rejtélyes körülmények között. Ám most egészen más okból aggódnak a tudósok.

A Bermuda Atlantic Time-series Study (BATS) projekt 1983 óta vizsgálja a Bermuda környéki vizeket, a kutatók havonta vett mintákból elemzik az óceán fizikai, kémiai és biológiai adatait, nyomon követik a változásokat – írja az IFLScience. A legújabb eredmények pedig azt mutatják, hogy 40 év alatt a szubtrópusi óceán szinte a felismerhetetlenségig megváltozott:

a vízfelszín átlaghőmérséklete mintegy 1 Celsius-fokkal melegebb, veszített sótartalmából, hat százalékkal csökkent az oxigénszintje és 30 százalékkal savasabb, mint 40 éve.

Ezek a körülmények károsan hatnak a biológiai sokféleségre, és nem számítanak egyedi esetnek számítanak. Hasonló megfigyelések zajlanak Hawaii-on, a Kanári-szigeteken, Izlandon és Új-Zéland közelében is, és mindenhol hasonlóan aggasztó folyamatokat tapasztalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik