Tudomány zöldövezet

Mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye

David Merron Photography / Getty Images
David Merron Photography / Getty Images

30 évvel a megfeneklése után ismét mozgásba lendült a bolygó legnagyobb jéghegye – írja a BBC. Az A23a jelű jégtömeg 1986-ban vált le az antarktiszi Filchner-jégselfről, majd szinte azonnal elakadt a Weddell-tengeren.

A mintegy 4000 négyzetkilométeres jégsziget 400 méter magas, tehát nagyjából akkora, mint Győr-Moson-Sopron vármegye, és közel háromszor magasabb a Mol-toronynál.

Az elmúlt egy évben az A23a nagy sebességgel sodródott, és rövidesen az antarktiszi vizeken kívülre kerülhet.

Amikor a jéghegy leszakadt, egy szovjet kutatóállomás üzemelt rajta. Hogy begyűjtsék a felszereléseket, Moszkva expedíciót küldött a Druzsnaja-1 bázishoz, az A23a ugyanakkor nem jutott messzire.

A kutatók úgy gondolják, nem a vízhőmérséklet változása idézte elő a mostani mozgást. Mint Dr. Andrew Fleming, a British Antarctic Survey távérzékelési szakértője elmondta, a jéghegy mérete mostanra csökkent le eléggé ahhoz, hogy elveszítse tapadását, és sodródhasson. A jégtömeg egyébként először 2020-ban mozdult el.

Az A23a az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületet vett, és mára már az Antarktiszi-félsziget északi csücske mellett halad el. A régióból származó jéghegyek többségéhez hasonlóan az A23a szinte biztosan az antarktiszi cirkumpoláris áramlatba kerül majd, amely az Atlanti-óceán déli része felé fogja sodorni.

Bármilyen nagy is a jéghegy, idővel elolvad majd. A kutatók folyamatosan monitorozzák útját, és amennyiben elér Déli-Georgiához, komoly problémát okozhat a helyi fókáknak, pingvineknek és más állatoknak a táplálékszerző útvonalak elzárásával.

A jéghegyek ugyanakkor egyes fajok számára az életet jelentik. Ahogy olvadnak, a bennük lévő ásványokban gazdag üledékek felszabadulnak, tápanyagot biztosítva az óceáni tápláléklánc alapját adó élőlényeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik