Tudomány

Megmutatták az 50 ezer éves halott arcát

Nagyjából 50 ezer évvel ezelőtt élt neandervölgyi ember arcát rekonstruálták – írja a Live Science. Az ősi maradványokat még 1908-ban fedezték fel katolikus papok egy franciaországi barlang mélyén. A majd teljes egészében fennmaradt csontváznak hiányzott néhány foga, ezért az öregember becenevet kapta.

A vizsgálatok szerint a férfi 40 éves kora körül hunyhatott el, és körülbelül 47-56 ezer éve élhetett. Most, 115 évvel holttestének felfedezése után a szakértőknek sikerült megmutatniuk, hogy is nézhetett ki a régmúlt idők embere.

Cícero Moraes brazil dizájner és csapata a koponyáról készült CT-felvételek, valamint élő alanyok vizsgálatával határozták meg, miként illeszkedhettek az izom- és bőrszövetek az öregember csontjaihoz, így kiderítve, milyen is lehetett az ábrázata. A digitálisan lemodellezett neandervölgyit ezután hajjal és arcszőrzettel is felruházták, bár ezek – a bőrszínhez hasonlóan – már inkább csak elképzeléseken alapulnak, mintsem tudományos kutatáson.

Két képet készítettünk, az egyiken egy olyan mellszobor látható, amelyen csak az objektíven meghatározható tulajdonságok szerepelnek, a másikon viszont spekulatív színek és jellemzők is feltűnnek

– magyarázta Moraes.

Cicero Moraes et al

A szakértő szerint a képek tökéletesen megmutatják, hogy mennyire hasonlítottak is ránk ezek az évezredek óta kihalt emberek, mégis mennyi mindenben különbözünk tőlük. Cícero Moraes korábban már számtalan másik rég elhunyt személy arcát is újra alkotta, többek között egy csatában elesett középkori férfi, egy közel 10 ezer éves ember, egy bronzkori nő, valamint az egyik leghíresebb fáraó, Tutanhamon is újra életre kelt a keze alatt.

Kapcsolódó
Brazíliában elevenedett meg egy 900 éves magyar nő arca
Az arcrekonstrukciók egyik legismertebb mesterét, Cícero Moraest kérdeztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik