Tudomány

Rekonstruálták egy csatában elesett férfi arcát

Johner Images / Getty Images
Johner Images / Getty Images

Egy középkori férfi koponyája alapján készült arcrekonstrukció – írja a Live Science. Az érintett halálát feltételezhetően egy, az arcát érő fejsze- vagy baltacsapás okozta. A harcos a gotlandi vagy visbyi csatában halt meg 1361-ben, az összecsapásban svéd földművesek küzdöttek meg a jóval felkészültebb dán király erőkkel.

Cicero Moraes arcrekonstrukcióra szakosodott brazil 3D-dizájner és társai egy új tanulmányban részletesen is bemutatják, hogy a maradványok alapján mit lehet megállapítani a férfi sérüléséről. Egy másik publikációban a fotogrammetrián alapuló arcrekonstrukciót ismertetik.

A csatatér közelében feltárt koponyán egy mély vágás látható, amely az alsó állkapocs bal alsó részétől egészen az orr jobb oldalának aljáig ér. Az ütés erejétől több fog is kiesett.

A szakértők szerint ilyen súlyos harci sérülést nagy valószínűséggel egy erős fejsze- vagy baltacsapás okozott.

Moraes a rekonstrukcióhoz egy fegyver modelljét is létrehozta. Mint a szakértő kiemelte, nehéz megmondani, hogy az ütés ölte-e meg a férfit, de az biztos, hogy a csapás óriási kárt okozott a lágy részekben.

Az elhunytról nem sokat tudni, csak annyit, hogy egyike volt a gotlandi csatában elesett mintegy 1800 földművesnek. A helyiek IV. Valdemár dán király ellen próbáltak fellépni, aki támadást indított a sziget ellen. A védekezésben rengeteg képzetlen gotlandi önkéntest öltek meg az idegen zsoldosok.

A halottak nagy száma miatt az elesetteket sietve temették el. Többüken teljes öltözetben tették sírba, izgalmas lelőhelyet teremtve a későbbi régészek számára.

Moraes két modellt is készített a férfiról: az első inkább semleges, míg a másodiknál spekulatívabb, művészi megközelítés alkalmazott, hogy emberibbnek hasson az arc. A modell segíthet jobban megérteni a laikusoknak a harc borzalmait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik