Tudomány

Megelevenedett Ava, a 3800 éve meghalt nő arca

Cícero Moraes
Cícero Moraes

1987-ben munkások egy csoportja egy útépítés során egy bronzkori nő sírjára bukkant Skóciában – írja a Live Science. A nyughelyet kőből, koporsószerűen alakították ki, a csontok mellett sírmellékeket, köztük egy rövidnyakú kerámiapoharat is megtaláltak.

A maradványok Achavanich-nál kerültek elő, az elhunyt a régészektől az Ava nevet kapta. Egy friss tanulmány alapján a nő 18-25 éves korában, mintegy 3800 éve halt meg, a periódushoz képest pedig kifejezetten magas, 171 centiméteres lehetett. Sírleleteiből arra következtetnek, hogy talán a harangedényes kultúra tagja volt.

A friss publikációhoz Ava közelítő arcrekonstrukcióját is elkészítették.

A vizsgálatba Cícero Moraes is részt vett, az arcrekonstrukciókra szakosodott dizájner munkájával korábban mi is foglalkoztunk, legutóbb egy hobbit modelljét hozta létre kollégáival.

A csapat CT-vel elemezte Ava koponyáját, ám mivel az alsó állkapocs hiányzik, a szakértők élő személyek információit vették alapul a kiegészítéshez. „Az anatómiai, statisztikai és logikai adatoknak köszönhetően sikerült rekonstruálnunk” – nyilatkozta Moraes.

Ava megjelenésével kapcsolatban korábban egymásnak ellentmondó tanulmányok jelentek meg. Míg egy 2016-os vizsgálat szerint világos bőre, kék szeme és szőke haja lehetett, addig egy 2018-as publikáció alapján bőre kicsit sötétebb, szeme barna, haja pedig fekete volt. Moraesék modellje inkább utóbbi elképzelést tükrözi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik