Tudomány

Tragikus balesetben halt meg Albert Camus

KEYSTONE-FRANCE / Gamma-Rapho via Getty Images
KEYSTONE-FRANCE / Gamma-Rapho via Getty Images

Albert Camus Nobel-díjas francia író, filozófus, az egzisztencialista filozófia egyik legfontosabb alakja 110 éve, 1913. november 7-én született. Véleménye miatt hatóságok nem nézték jó szemmel munkásságát, saját lapját be is tiltották, a második világháború során pedig menekülésre is kényszerült – írja az MTI.

Nehéz gyermekkorától a második világháborúig

Az akkor francia uralom alatt álló Algériában a napvilágot, apja egy évvel később elesett az első világháborúban, írástudatlan és csaknem teljesen süket anyja takarításból tartotta el a családot. Camus iskolájának legkiválóbb diákjai közé tartozott és a sportban is jeleskedett, később az algíri egyetemre iratkozott be. Megélhetését alkalmi munkákból biztosította: dolgozott a meteorológiai intézetnél, autóalkatrész eladóként és magántanítványokat is vállalt.

Az egyetem után írni kezdett, de első könyve nem aratott sikert. 1935-től rövid ideig tagja volt a kommunista pártnak, 1938-ben pedig a baloldali Alger Républicain című lap munkatársa lett. Cikkeiben bírálta a gyarmatosítást és az arabokkal szembeni elnyomást, ezért a hatóságok nem nézték jó szemmel tevékenységét. 1939-ben Le Soir Républicain címmel lapot indított, ezt a következő évben be is tiltották.

Camus ezután Párizsba ment, és a Paris Soir szerkesztőségébe került. A második világháború alatt, nem sokkal a német csapatok bevonulása előtt Lyonba menekült, majd rövid időre ismét Algériába ment, mielőtt visszatért Dél-Franciaországba.

A magyar forradalom mellett is kiállt

Karrierjében nagy áttörést 1942-ben megjelent Közöny című regénye hozott, amely egy csapásra ismertté tette, ezután számos más sikeres könyvet is kiadott. Camus műveiben annak a meggyőződésének ad hangot, hogy az emberi élet a halál miatt teljesen értelmetlen. A lázadó ember című írásában, 1951-ben leszámolt a kommunizmussal és a totalitárius diktatúrákkal, magára vonva a baloldali értelmiség haragját. A baloldali értékek mellett azonban kitartott, két kiáltványban is kiállt az 1956-os magyar forradalom mellett.1957-ben neki ítélték az irodalmi Nobel-díjat, amelyet Camus biztatásnak vett, úgy érezte, még pályája kezdetén áll, ám már nem sok idő adatott neki. 1960. január 4-én kiadója, Michel Gallimard társaságában egy sportautóval Párizsba tartottak, amikor Petit-Villeblevinnél 145 kilométeres sebességgel hajtva egy fának ütköztek. Az író azonnal meghalt, Gallimard néhány nappal később a kórházban halt bele sérüléseibe.

Kapcsolódó
Tragikus balesetben halt meg Imre herceg
Szent István fia sosem léphetett trónra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik