Tudomány

Tragikus balesetben halt meg Imre herceg

Vastagh György: Szent Imre herceg / Ivanhoe / Wikimedia Commons
Vastagh György: Szent Imre herceg / Ivanhoe / Wikimedia Commons

Imre herceg, Szent István király egyetlen felnőtt kort megélt fia 992 éve, 1031 szeptember 2-án halt meg. A trónörökös halála után a szűzi tisztaság mintaképe lett, 1083-ban pedig apjával együtt szentté avatták – írja a Rubicon.

Imre feltehetőleg 1007-ben született, életéről meglehetősen kevés információ maradt fenn. A fiatal herceget 1015-től az országba érkező Szent Gergely tanította, így kiváló nevelésben részesült és elérte a kor legmagasabb iskolai fokozatait.

Egyes források szerint a trónörökös a szerzetesi élethez is közel került, és szüzességi fogadalmat tett, amelyet élete végéig meg is tartott, bár ez sokak szerint csupán legenda. Imre emellett katonai erényeit is megcsillantotta, II. Konrád 1030. évi támadása során a Győr mellett kivívott győzelem ugyanis feltehetően az ő érdeme volt.

A herceg tehát méltó trónörökösnek bizonyult, királlyá azonban sosem válhatott, hiszen 1031. szeptember 2-án vadászat közben halálosan megsebezte őt egy feldühödött vadkan.

A mindössze 24 éves Imre halála nehéz helyzetbe hozta az uralkodót, ugyanis nem volt több gyermeke, így nővérének fia, a velencei Orseolo Péter lett a király István 1038-as halála után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik